Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVROPA MORA DA INTERVENIŠE Srpska lista uputila zahtev za hitan sastanak ambasadorima Kvinte, EU i Kforu SITUACIJA NA KiM ALARMANTNA

30.08.2024. 20:54 23:28
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Srpska lista uputila je večeras i formalno zahtev za hitan sastanak ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicima Kfora na Kosovu i Metohiji zahtev, koji bi se održao sutra povodom alarmantne situacije na severu Kosova i Metohije izazvanom protivpravnim i nasilnim akcijama Aljbina Kurtija čije su specijalne jedinice upale u srpske institucije u sve četiri opštine na severu, saznaje Tanjug.

Oni su zahtev uputili nakon vanredne konferencije za novinare, na kojoj su poručili da je hitan sastanak sa međunarodnim predstavnicima neophodan i da će zahtevati odgovore na pitanje da li premijer privremenih prištinskih institucija Kurti ima njihovu podršku u sprovođenju ovih jednostranih akcija.

Nešto ranije, predstavnici takozvane kosovske policije upali su u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, kao i u institucije u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz tvrdnju da je reč o "nelegalnim opštinama" i da se navodno tamo izdaju "falsifikovana dokumenta". 

Elek i Milović: Kurti potvrdio da ne želi Srbe, potrebna nam je pomoć Srbije

Čelnici Srpske liste Zlatan Elek i Dragiša Milović ocenili su danas da je Priština upadom u sve najznačajnije srpske institucije, institucije koje treba da budu okosnica formiranja ZSO po Briselskom sporazumu, pokazala da ne žele Srbe na Kosovu i Metohiji.

Najavili su da će sutra tražiti sastanak sa predsednikom Kfora, Euleksa, ambasadorima Kvinte da vide da li oni to podržavaju i da li su saučesnici u ovom etničkom čišćenju, i zatražili pomoć od Srbije i predsednika Vučića.

"Poruka za našu državu, za predsednika države Aleksandra Vučića, potrebna nam je zaštita. Dakle, ovde smo na svojim ognjištima, ostaćemo, ali moramo zaista da očekujemo i podršku od naše vlade vlade Republike Srbije", rekao je potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović.

Elek, predsedik Srpske liste naglasio je na vanrednoj konfereniciji za novinare povodom upada Kosovske policije u zgrade u kojima se nalaze Privremeni organi četiri opštine na severu Kosova - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, ali i KBC, i prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da se najgnusniji upad desio u Kliničko-boličkički centar u Kosovskoj Mitrovici.

Dodao je da su u KBC-u ponovo pretresane  vešeraj i kotlarnica, a tom prilikom nisu bili prisutni ni predstavnici Kfora ni Euleksa.

"Danas se jasno videlo da Kurti ne želi Srbe na KiM, ovo je još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba sa KiM", rekao je Elek i naglasio da mora da se zna da nije reč o paralelnim insitucijama već institucijama Republike Srbije koje su okosnica za formianje ZSO po Briselskom sprazumu.

Kurti je, kako je naglasio Elek, pokazao da ne želi ni srpske insitucije ni ZSO ni Srbe na teritoriji KIM a psebno na severu.

Prema njegovim rečima to je bila akcija, kako izgleda, sinhronizovana sa međunarodnim faktorima.

Elek je istakao da je značaj ovih srpskih instiucija veliki jer se preko njih isplaćuju plate, penzije, socijalna davanja za desetine hiljada naših sugrađana.

"Tu su Srbi, Aškalije, Egipćani, među njima i Albanci koji primaju penzije i socijalna davanja. Sada je kristalno jasno da su Srbi ovde maltene nepoželjni", rekao je on i naglasio da sumnjaju da je Kurti izveo akciju u sarađi sa saradnicima iz zemalja Kvinte, i svih zapadnoevropskih zemalja koji ga podržavaju u etničkom čišćenju.

 Doživljavamo ih kao direktne saučesnike u čišćenju srpskog naroda sa teritorijom Kosova Metohije, rekao je Elek i naglasio da su to institucije koje su od životnog značaja za život Srba na teritoriji Kosova Metohije iz prostog razloga zato što u njima radi na hiljade Srba sa prostora Kosova Metohije, odnosno sa prostora severa Kosova Metohije.

Elek je naglasio da ih je taj potez Prišine priterao u zid i da su Srbi prinuđeni na konsultacije i određene akcije u vidu građanskog otpora i niza drugih akcija koje će biti sprovedene posle sastanaka sa svim predstavnicima privremenih organa.

Milović je naglasio da se na svakoj raskrsnici nalaze ljudi sa dugim cevima kao i snage koje im nisu poznate.

"Dakle to je sve sa jednim ciljem, da se narod zaplaši, da ne vidimo ovde perspektivu u novim prostorima kako bismo se selili", rekao je on.

Milović je poručio svim građanima da se nalaze u svojoj zemlji, na svojim imanjima i kućama i da moraju ovo da istrpe.

"Moramo izdržati da bi naša deca imala perspektivu na ovim prostorima", rekao je on i podvukao da posebno zabrinjava što se sve jednostrane akcije Kurtija odvijaju u vremenu kada su najviši službenici za bezbednost zapada prisutni na ovim prostorima od šefa CIA do admirala NATO-a.

"Zabrinjava i to što pored svih upozorenja, da eskalacija ne sme da se podgreva jednostranim akcijama, Kurti to radi", ocenio je Milović.

Upad u Institut za srpsku kulturu udar na nasleđe i identitet, na dušu naroda

Brutalni upad u Institut za srpsku kulturu u Leposaviću u nizu koordinisanih napada na srpske instucije na Kosovu i Metohiji posebno je zabrinjavajći, ocenio je večeras kolektiv te institucije i naglasio da taj čin predstavlja direktan udar na srpsko kulturno nasleđe i identitet, ali i na temelje multikulturalnog suživota.

"Vandalski napad na naš Institut nije samo napad na zgradu, već na samu dušu našeg naroda. To je pokušaj da se izbriše ne samo materijalno, već i nematerijalno nasleđe koje smo vekovima gradili", navodi kolektiv.

Naglašavaju da ih međutim ta mračna dela neće zaustaviti.

"Upravo suprotno, oni su nas još više motivisali da nastavimo naš plemenit zadatak – očuvanje srpskog kulturnog identiteta", naglasili su zaposleni i pozvali međunarodnu zajednicu da im se pridruži u borbi za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Kolektiv poseća da je Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić, osnovan 1987. godine, decenijama bio nezaobilazno uporište u očuvanju bogatog i slojevitog kulturnog nasleđa svih naroda koji su vekovima koegzistirali na Kosovu i Metohiji.

"Sa posebnim fokusom na srpsku kulturu, Institut je sistematski prikupljao, analizirao i čuvao neprocenjive materijalne i nematerijalne dokaze o prošlosti ovog regiona", naveo je kolektiv te instutucije koja je danas bila na meti Kurtija.

Podsećaju da Institut kao multidisciplinarna institucija, okuplja vrhunske stručnjake iz različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, omogućavajući sveobuhvatan pristup istraživanju kompleksne kulturne baštine.

"Sa 56 zaposlenih, od kojih većinu 30 - čine doktori nauka i iskusni istraživači  - doktorandi, Institut je izgradio reputaciju ozbiljne naučne institucije koja je dala brojne publikacije, organizovala skupove i aktivno doprinosila razvoju naučnog područja", navodi kolektiv.

Đurđević Stamenkovski: Priština pokušava da protera srpski narod sa KiM

Ministarka za brigu o porodicu Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da večerašnji upad pripadnika samozvane kosovske policije u prostorije privremenih organa Srbije u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, koji snabdevaju lokalno srpsko stanovništvo sa najosnovnijim uslugama, predstavlja zločin protiv čovečnosti i pokušaj Prištine da srpski narod na severu gurne u trajnu izolaciju i protera sa KiM.

Ona je istakla da su sve akcije režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u proteklih godinu dana, počevši od nametanja albanskih gradonačelnika opštinama na severu, konfiskacije srpske imovine, zabrane dinara i zatvaranja srpskih preduzeća, lokala i bolnica, preduzimane sa ciljem da se sever KiM trajno etnički očisti od Srba.

Arsenijević: Građani da ne nasedaju na provokacije nakon akcija policije na severu KiM

Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević pozvao je večeras građane da ne nasedaju na provokacije, nakon najnovijih akcija takozvane kosovske policije na severu Kosova i Metohije, a međunarodnu zajednicu da konkretno deluje.

"Molim građane da budu strpljivi, pažljivi i da ne nasedaju na provokacije da ne bi izazvali ono što verovatno vlasti u Prištini očekuju, a to je sveopšti nered kako bi svoje akcije opravdali na najgori mogući način", rekao je Arsenijević za Radio Kontakt plus.

Lider Srpske demokratije je pozvao međuanrodnu zajednicu da ovoga puta preskoče saopštenja za javnost, uz ocenu da ih je bilo dosta i da ako žele nešto da urade, neka urade nešto konkretno.

"Građani su uplašeni zbog velikog prisustva specijalnih jedinica kosovske policije, kojih je na svakom ćošku u Kosovskoj Mitrovici", naveo je Arsenijević i zapitao se kako će građani funkcionisati bez instititucija koje pružaju usluge najugroženijim stanovnicima, zaštitu i pomoć.

Autor:
Pošaljite komentar
DRAMATIČNE SCENE NA SEVERU KiM Policija tzv. Kosova upala u prostorije više institucija u četiri srpske opštine

DRAMATIČNE SCENE NA SEVERU KiM Policija tzv. Kosova upala u prostorije više institucija u četiri srpske opštine

30.08.2024. 18:12 18:55
PREMIJER VUČEVIĆ NAJOŠTRIJE OSUDIO UPAD TZV. KOSOVSKE POLICIJE U SRPSKE OPŠTINE: Kurti krenuo u ostvarenje svog plana, a to je da protera i ugasi sve što je srpsko

PREMIJER VUČEVIĆ NAJOŠTRIJE OSUDIO UPAD TZV. KOSOVSKE POLICIJE U SRPSKE OPŠTINE: Kurti krenuo u ostvarenje svog plana, a to je da protera i ugasi sve što je srpsko

30.08.2024. 18:41 18:44