Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tvrđava u Baču okićena plaketom Evropske unije za kulturno nasleđe

01.10.2018. 15:10 15:40
Piše:
Izvor: Donžon kula na Tvrđavi u Baču okićena bronzanom plaketom Evropske unije za kulturno nasleđe Foto: vojvodina.gov.rs

Bronzanu plaketu na Donžon kuli Tvrđave Bač svečano su otkrili Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport i Snežana Kvadvlih Mihailović, generalni sekretar Evrope nostre.

„Kao što je nacionalna šarolikost Vojvodine spojena u sklad, kojim se ponosimo, tako i čuvanje svega što su nam ostavili vekovi, koji su za nama i generacije koje su u njima živele, bez obzira kojoj civilizaciji, naciji ili konfesiji pripadali, smatramo prvorazrednom obavezom i zadatkom“, rekla je na današnjoj nacionalnoj svečanosti povodom otkrivanja bronzane plakete na Donžon kuli Tvrđave Bač u Baču, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Projekat rehabilitacije Tvrđave Bač, istakla je Miloševićeva, dobitnika Velike nagrade (GrandPrix), nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe - Evropa nostra, kao najprestižnije evropske nagrade u oblasti konzervacije kulturnog nasleđa, jeste tim veća što je dobijena u godini, koja je u Evropi proglašena godinom kulturnog nasleđa i zbog toga još jednom čestitam Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji su doprineli da Evropa dođe kod nas.„Koristim ovu priliku da u ime Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata istaknem činjenicu, da ćemo kao i kao do sada, i ubuduće biti podrška i partneri u daljim projektima u Baču, a tu pre svega mislim na rehabilitaciju Franjevačkog samostana, turskog hamama i drugim poslovima“, rekla je sekretar Milošević i dodala da je to obaveza svih nas prema onima, koji su sve ovo stvorili, kao i prema onima koji će doći posle nas.

Bronzanu plaketu na Donžon kuli Tvrđave Bač svečano su otkrili Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport i Snežana Kvadvlih Mihailović, generalni sekretar Evrope nostre.

Čestitajući svim akterima na ovom prestižnom priznanju i nagradi, Navračič je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što danas delimo zajedno ovaj nacionalni događaj, koji je dokaz vrednog truda i rada ljudi, struke i znanja.

On je istakao da je od 2006. godine počela priča o projektu „Vekovi Bača“ i u okviru njega rehabiltacija Tvrđave Bač, ovog impozantnog zdanja, koja čuva tragove daleke istorije na ovim prostorima. Današnji dan je kruna saradnje i ujedno i primer, kako sinhrono mogu da rade nacionalne i evropske institucije i da za krajnji cilj dobiju jednu kulturno-turistički atraktivnu lokaciju, kao što je danas ovaj lokalitet. Zato, smatra Navračič, investiranje u kulturu nije trošak, već ulaganje u ono što treba da se vrati i stoga će to i Novi Sad dobijanjem titule Evropske prestonice kulture postati.

Snežana Kvadvlih Mihailović je u ime Evrope Nostre i predsednika te organizacije maestra Plasida Dominga još jednom čestitala na prestižnoj evropskoj nagradi i istakla da vekovna baština bačkog podunavlja raznovrsnog kulturnog materijalnog i nematerijalnog nasleđa jeste retko bogatstvo ove zemlje, čija istorija je jako daleka i bogata.

Ispred Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije pozdravne reči uputila je Asja Drača Muntean, pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju, koja je između ostalog naglasila da Srbija ima oko 200 aktivnih agendi kulturnog nasleđa i podsetila da je, kako ovaj projekat „Vekovi Bača“, tako i svi drugi vezani za opštinu Bač, deo projekta Evropske unije i svih nivoa vlasti naše zemlje pod nazivom „Ljubljanski proces II“.

U ime nosioca nagrađenog projekta direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Petrovaradin, Zoran Vapa zajedno sa dr Slavicom Vujović, autorkom projekta dodelili su kopije nagrade partnerima u projektu: Muzeju Vojvodine, Tehnološkom fakultetu i Opštini Bač.

Vapa je ovom prilikom istakao da institucija na čijem je čelu zajedno sa saradnicima imaju želju i nameru, da do 2020. godine ovaj lokalitet bude upisan na listu Svetske kulturne baštine – UNESCO, u čemu će upornim radom i ostvarenim rezultatima, kako on sam kaže, i uspeti.

Kao domaćin prisutne je pozdravio i predsednik opštine Bač Borislav Antonić, a današnjoj svečanosti prisustvovao je i Sem Fabrici, ambasador EU u Republici Srbiji, kao i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Pored projekta rehabilitacije Tvrđave Bač, dva druga projekta iz Republike Srbije su takođe dobila priznanje. U kategoriji konzervacije, nagrađen je Paviljon knjaza Miloša iz Bukovičke banje kod Aranđelovca, a u oblasti istraživanja je prepoznato istraživanje Državne umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa na Dedinju, čiji predstavnici su danas bili na svečanosti u opštini Bač.

Autor:
Pošaljite komentar
Bač pristupio Berlinskom pozivu na akciju

Bač pristupio Berlinskom pozivu na akciju

01.10.2018. 11:59 12:00