Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Razdvajanje izbora traže oni koji su ih spojili 2012.

29.12.2020. 17:42 19:29
Piše:
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

BEOGRAD: Razdvajanje izbora sada traže upravo oni koji su 2012. godine spojili predsedničke i parlamentarne izbore, kaže predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na B92 rekao da je 2012. tadašnji predsednik Boris Tadić za godinu dana skratio mandat pričajući o tome da reforme ne mogu da se sprovedu ako čcesto imamo izbore i on ih je spojio."To je bio njegov kraj", kaže Dačić i navodi da sada fragmentirana DS traži da ne budu u isto vreme predsednički i parlamentarni izbori 2022. godine.



Za razliku od 2012. godine, Dačić kaže da će 2022. biti redovni predsednički izbori i redovni gradski izbori."Vučić neće podnositi ostavku, ne traži skraćenje mandata. Da li će Vlada da funkcioniše, to je stvar većine, to nije tema na okruglom stolu", rekao je Dačić.



Dačić kaže da pojedini predstavnici opozicije često kažu da hoće dijalog, a cilj im je da se formira prelazna vlada što je, smatra, smešno.Naglasio je da prelazna vlada koju trazi opozicija ne može da bude tema okruglog stola.



Naveo je da među opozicijom postoje fatamorgane jer govore o svojoj velikoj snazi i o krizi Vučića i njegove politike, a istovremeno istraživanja javnog mnjenja govore u suprotnom smeru.



"Bitno je da morate da znate šta se želi. Ako želite dijalog, a EU da pomogne, treba da pričate konkretno šta treba promeniti u izbornom zakonu, šta je sa medijskim predstavljanjem", kaže Dačić.



Naveo je da je učestovao u prvom okruglom stolu 1992. i da mu je poznato šta je sve opozicija tražila za 28 godina.



"Ali, imali su uvek jedan problem, mislili su da može da se pronađe čarobni štapić za njihov dolazak na vlast", navodi Dačić.



Kada je reč o medijskoj zastupljenosti, Dačić kaže da je i u gostovanju na RTS pitao da li im Vučić nešto branio.



"Šta sad oni hoće?! I vladajuća koalicija ima primedbe na izveštavanje RTS", kaže Dačić.



Naveo je da od dolaska nove vlasti na RTS nisu promenjeni urednici, niti je SNS doveo nove urednike i kadrove.



"Jedino je Bujošević došao u vreme Vučića i Dačića", rekao je Dačić i povodom zahteva opizicije o medijskom predstavljanju naveo da treba sesti i o tome razgovarati.


Dačić: Tu smo da se nađemo komšijama u nevolji

BEOGRAD: Predsednik parlamenta Ivica Dačić kaže da je Srbija punudila pomoć Hrvatskoj posle zemljotresa koji je pogodio, a koji se osetio i u Srbiji.



On je za B92 rekao da je Srbija ponudila spasilačke ekipe i drugu vrstu pomoći.



"Tu smo da se nađemo našim komšijama pri ruci u nevolji", rekao je Dačić.


Dačić: Ispitati tvrdnje Koluvije o tome šta mu je nuđeno

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da treba ispitati tvrdnje Predraga Koluvije o tome da mu je nakon hapšenja nuđeno da postane saradnik policije, da prizna da je radio sa Andrejom Vučićem i da je u taj slučaj bio uključen i direktor BIA Bratislav Gašić.



Većinskom vlasniku poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predragu Koluviji se sudi povodom optužbi da je bio organizator kriminalne grupe koja je na tom dobru proizvodila marihuanu, radi dalje prodaje, a Dačić kaže da ako se navodi Koluvije pokažu kao tačni, to jeste pokušaj destabilizacije Srbije.



Dačić je rekao da je takvih tvrdnji bilo kada se u realnom vremenu taj slučaj odvijao, ali da ne može da kaže da li je nešto istinito ili ne, i da niti prima podatke, niti raspolaže saznanjima.



"Svakako da uvlačenje brata predsednika Srbije ili direktora BIA u ceo taj proces jeste pokušaj destabilizacije političke stabilnosti u Srbiji. Zato je veoma važno da se potpuno istraži i ispita svaki detalj", kaže Dačić na B92.



Naglasio je da sve mora da se proveri bez obzira ko je izvor te tvrdnje.



Na pitanje da li je moguće dokazati da je u to uljučen neko iz vrha policije, Dačić je rekao da svakako moraju da postoje tragovi za tako nešto.



"Postoje saznanja i tragovi, tu je postavio i link prema opozicionim političkim partijama koje su čak i pre nego što je javnost saznavala šta se dešava već baratali otpužbama da je Andrej Vučić uključen što se na suđenju kasnije pokazalo da je bila potpuna laž", naveo je Dačić.



Ako se na to, kaže, doda ta izjava da su u stvari navodili optuženog da optuži Andreja Vičića i šefa BIA, sugurno postoji neka namera i da zato moraju da se te stvari ispitaju veoma ozbiljno.



"I Vučić je više puta i sada, kada je govorio o borbi protiv kriminala spominjao da postoje mnoge grupacije ne samo u mafiji, nego i u državnim organima, policiji i drugim strukturama koje imaju određene veze sa određenim naručiocima političkih poruka", naveo je Dačić.



Ovde je, smatra, očigledno cilj bio jasan, a to je da se kriminalizuje porodica predsednika Vučića i šef BIA.



"To su dva stuba bezbednosnog sistema, to je predsednik Republike i direktor BIA, udarate na sistem nacionalne bezbednosti", kaže Dačić.



Dačić je naveo da daje apsolutnu podršku da se rašcište sve te stvari.

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Odrediti format međustranačkog dijaloga

Dačić: Odrediti format međustranačkog dijaloga

27.12.2020. 21:30 21:33
Obradović zatražio sastanak sa Dačićem o dijalogu

Obradović zatražio sastanak sa Dačićem o dijalogu

25.12.2020. 13:03 13:07
Dačić: Iza Božića detalji o početku međustranačkog dijaloga

Dačić: Iza Božića detalji o početku međustranačkog dijaloga

24.12.2020. 22:49 22:50