Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: CG otišla predaleko u širenju antisrpske politike

07.06.2020. 09:23 10:06
Piše:
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

BEOGRAD: Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Crna Gora otišla predaleko u širenju antisrpske politike u želji da izgradi crnogorski identitet, što je, podseća, nedavno pokazala i izjava crnogorskog ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića da NATO može da pomogne u eventualnoj odbrani Crne Gore od agresivne Srbije.

Srbija nije agresivna, Srbija nijednim svojim činom nije pokazala bilo kakvu agresivnost prema Crnoj Gori i oni to neće da priznaju da su oni izazvali sve ove probleme, rekao je Dačić za TV Hepi.

Dodao je da je problem nastao u njihovoj državi, s njihovim građanima i crkvom, te da niko nije, kako kaže, došao iz Prokuplja ili Subotice da "pravi probleme u Crnoj Gori".

Reč je o građanima Crne Gore koji su se izjasnili kao Srbi, a kojih ima 28 odsto, rekao je Dačić.

Ističe da iz Crne Gore često stižu izjave da se Srbija meša u njihov unutrašnji posao, te istakao da pitanje ljudskih prava i nacionalnih zajednica nije unutrašnje pitanje jedne zemlje, već da su regulisana međunarodnim konvencijama i deklaracijama.

Dačić se zapitao kako bi Crna Gora reagovala da je on, pred izbore, otišao tri dana u Crnu Goru, Budvu ili Herceg Novi, kako bi u okviru kampanje bio sa Srbima.

Kaže da će za dva ili tri dana albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj boraviti u Medveđi, gde će, pred izbore, razgovarati sa albanskim stanovništvom, i dodao da se Srbija tome nije protivila.

Kako bi crnogorski državni vrh reagovao da ja to uradim u Crnoj Gori, upitao je Dačić.

Istakao je i da njegova "oštra" reagovanja na izjave iz Crne Gore nisu deo kampanje i kazao da je uvek tako reagovao na izjave pojedinih političara iz regiona ili njihove poteze i odluke.

Cilj što bolji rezultat, jer slab SPS nikom nije potreban

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će tek nakon izbornih rezultata razgovarati sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem o mogućoj ponovnoj koaliciji za buduću vladu, ali da je sada cilj SPS-a da ostvari što bolji rezultat.

Cilj nam je da ostvarimo bolji rezultat nego na prethodnim izborima, jer slab SPS nikom nije potreban, rekao je Dačić za TV Hepi.

Kaže da on učestvuje u kampanji samo zato što učestvuju i ostale stranke sa izborne liste, ali da smatra da za sedam dana neće ubediti građane, jer su oni, kako navodi, mogli da vide njegov radi i politiku u prethodnih osam godina.

Moja kampanja je bila svaki dan koju sam proveo radeći za Srbiju, ovo sada je samo da se vidim sa narodom i razmenimo emocije, dodao je Dačić.

Ističe da će o mogućim koalicijama za vladu biti razgovrano tek nakon izbora, a da je sada cilj da se ostvari što bolji rezultat, jer je, "svaka lista protivnička lista" i odvući će određeni broj birača.

Dačić kaže da svojim najvećim rezultatom smatra to što je u međunarodnom pravu Srbija "uvela" izraz "otpriznavanje" i to što je za vreme njegovog mandata na čelu srpske diplomatije 18 zemalja povuklo priznanje KiM.

Jedan od mojih rezultata je i što su deca naučila koje sve države postoje. Uveli smo u međunarodnom pravu izraz “otpriznavnje”, na kraju krajeva, da ništa više ne uradim, to će biti dovoljno. Koji ministar može da se pohvali time da je u njegovo vreme 18 zemalja povuklo priznanje KiM?, naveo je Dačić i dodao da su se do sada samo brojale zemlje koje su priznale KiM.

Takav rezultat, kaže Dačić, doveo je do toga da Srbija sada ima mnogo bolju poziciju u pregovorima s Prištinom.

Autor:
Pošaljite komentar
Šarenović: Do kraja meseca podaci o verskim objektima u Crnoj Gori

Šarenović: Do kraja meseca podaci o verskim objektima u Crnoj Gori

07.06.2020. 00:18 00:19
Dačić: Ne preti vam opasnost od Srbije, već od vas samih

Dačić: Ne preti vam opasnost od Srbije, već od vas samih

05.06.2020. 21:16 21:18