Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Čestitke Srbiji na otvorenim poglavljima stižu iz cele Evrope

20.06.2017. 21:18 21:31
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

Srbija je večeras na šestoj Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja, 29 i 7, a čestitke stižu od političara i zvaničnika iz cele Evrope.

Han čestitao Srbiji otvaranje dva poglavlja

BRISEL: Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han čestitao je večeras Srbiji na otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Srbija je ranije danas na šestoj Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila Poglavlja 29 i 7.

Han je čestitao i Crnoj Gori koja je takođe danas otvorila dva i zatvorila jedno poglavlje.

"Veliki dan za Srbiju i Crnu Goru. Čestitam obema zemljama na otvaranju dva nova poglavlja! Reforme utiru put ka pristupanju!", napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Danijelson: Nova poglavlja dokaz jake EU perspektive za SRB

LUKSEMBURG: Generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson rekao je danas u Luksemburgu da otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom pokazuje da je njena evropska perspektiva čvrsta i realna.

Danijelson je rekao da da su poglavlja otvorena večeras, poglavlja 29 i 7, veoma važna za ukupnu konkurentnost srpske privrede.

Prema njegovim rečima, srpska privreda već je u velikoj meri integrisana u tržište EU, a otvaranje ovih poglavlja će tome još više doprineti.

"To pokazuje koliko smo bliski", kazao je Danijelson na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferecije.

On je uveren u odlučnost Srbije da nastavi sa neophodnim reformama i da će to voditi otvaranju još poglavlja do kraja godine.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da se nastave reforme u oblasti vladavine zakona, sudstva, borbe protiv korupcije i fundamentalnih prava.

Važan je, kako je dodao, i nastavak pregovora sa Prištinom.

"Sarađivaćemo sa Srbijom i dalje i podržavaćemo je i dalje", zaključio je Danijelson.

Dali: Čestitam na ostvarenom napretku,važno nastaviti reforme

LUKSEMBURG: Malteška ministarka za evropske poslove Helena Dali, koja je večeras na Međuvladinoj konferenciji između Srbije i EU predstavljala Evropski savet, čestitala je Srbiji na otvaranju novih poglavlja, ali i naglasila značaj intenziviranja reformi posebno u oblasti vladavine prava i nastavka dijalogta sa Prištinom.

"Održali smo drugu Međuvladinu konferenciju sa Srbijom tokom predsedavanja Malte. To je pozitivan signal i pokazatelj značaja koji EU pridaje Zapadnom Balkanu", rekla je Dali na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Prema njenim rečima, današnja konferencija je potvrda napretka Srbije na putu evrointegracija.

Podsetila je da je do sada Srbija otvorila ukupno 10 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

"Iskoristila bih priliku da čestitam Srbiji na napretku ostvarenom do sada u procesu pristupanja, ali i da naglasim da je potrebno da Srbija intenzivira napore kada je reč o reformi u oblasti vladavine zakona, fundamentalnih prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, što su ključne oblasti u okviru pregovaračkog procesa", rekla je malteška ministarka.

Dali je podsetila da su politika prema susedstvu i spoljni poslovi postavljeni kao prioriteti u agendi Malte i još jednom potvrdila opredeljenost EU za podršku Zapadnom Balkanu, koji je važan za stabilnost čitavog evropskog kontinenta.

Kurc čestitao Srbiji otvaranje dva poglavlja

BEČ: Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc čestitao je danas Srbiji otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU.

"Čestitke predsedniku Vučiću i ministarki za Evropu Joksimović na današnjem otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima EU sa Srbijom", napisao je Kurc na svom Tviter nalogu.

Na šestoj Međuvladinoj konferenciji danas u Luksemburgu Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU - Poglavlja 29 i 7.

Autor:
Pošaljite komentar
J. Joksimović: Novim poglavljima vrata EU otvorena za Srbiju

J. Joksimović: Novim poglavljima vrata EU otvorena za Srbiju

20.06.2017. 20:01 21:15