overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Честитке Србији на отвореним поглављима стижу из целе Европе

20.06.2017. 21:18 21:31
Пише:
Извор: Танјуг (Видео)

Србија је вечерас на шестој Међувладиној конференцији у Луксембургу отворила два нова поглавља, 29 и 7, а честитке стижу од политичара и званичника из целе Европе.

Хан честитао Србији отварање два поглавља

БРИСЕЛ: Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан честитао је вечерас Србији на отварању два нова поглавља у приступним преговорима са Европском унијом.

Србија је раније данас на шестој Међувладиној конференцији у Луксембургу отворила Поглавља 29 и 7.

Хан је честитао и Црној Гори која је такође данас отворила два и затворила једно поглавље.

"Велики дан за Србију и Црну Гору. Честитам обема земљама на отварању два нова поглавља! Реформе утиру пут ка приступању!", написао је Хан на свом Твитер налогу.

Данијелсон: Нова поглавља доказ јаке ЕУ перспективе за СРБ

ЛУКСЕМБУРГ: Генерални директор Дирекције ЕУ за преговоре о проширењу и суседску политику Кристијан Данијелсон рекао је данас у Луксембургу да отварање још два поглавља у преговорима са Србијом показује да је њена европска перспектива чврста и реална.

Данијелсон је рекао да да су поглавља отворена вечерас, поглавља 29 и 7, веома важна за укупну конкурентност српске привреде.

Према његовим речима, српска привреда већ је у великој мери интегрисана у тржиште ЕУ, а отварање ових поглавља ће томе још више допринети.

"То показује колико смо блиски", казао је Данијелсон на конференцији за новинаре после Међувладине конфереције.

Он је уверен у одлучност Србије да настави са неопходним реформама и да ће то водити отварању још поглавља до краја године.

Према његовим речима, посебно је важно да се наставе реформе у области владавине закона, судства, борбе против корупције и фундаменталних права.

Важан је, како је додао, и наставак преговора са Приштином.

"Сарађиваћемо са Србијом и даље и подржаваћемо је и даље", закључио је Данијелсон.

Дали: Честитам на оствареном напретку,важно наставити реформе

ЛУКСЕМБУРГ: Малтешка министарка за европске послове Хелена Дали, која је вечерас на Међувладиној конференцији између Србије и ЕУ представљала Европски савет, честитала је Србији на отварању нових поглавља, али и нагласила значај интензивирања реформи посебно у области владавине права и наставка дијалогта са Приштином.

"Одржали смо другу Међувладину конференцију са Србијом током председавања Малте. То је позитиван сигнал и показатељ значаја који ЕУ придаје Западном Балкану", рекла је Дали на конференцији за новинаре у Луксембургу.

Према њеним речима, данашња конференција је потврда напретка Србије на путу евроинтеграција.

Подсетила је да је до сада Србија отворила укупно 10 поглавља, а два привремено затворила.

"Искористила бих прилику да честитам Србији на напретку оствареном до сада у процесу приступања, али и да нагласим да је потребно да Србија интензивира напоре када је реч о реформи у области владавине закона, фундаменталних права и нормализације односа са Косовом, што су кључне области у оквиру преговарачког процеса", рекла је малтешка министарка.

Дали је подсетила да су политика према суседству и спољни послови постављени као приоритети у агенди Малте и још једном потврдила опредељеност ЕУ за подршку Западном Балкану, који је важан за стабилност читавог европског континента.

Курц честитао Србији отварање два поглавља

БЕЧ: Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц честитао је данас Србији отварање два нова поглавља у преговорима са ЕУ.

"Честитке председнику Вучићу и министарки за Европу Јоксимовић на данашњем отварању два нова поглавља у приступним преговорима ЕУ са Србијом", написао је Курц на свом Твитер налогу.

На шестој Међувладиној конференцији данас у Луксембургу Србија је отворила два нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ - Поглавља 29 и 7.

Аутор:
Пошаљите коментар
Ј. Јоксимовић: Новим поглављима врата ЕУ отворена за Србију

Ј. Јоксимовић: Новим поглављима врата ЕУ отворена за Србију

20.06.2017. 20:01 21:15