Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Čedomir Jovanović: Sastav vlade odlučiće kuda ide Srbija

24.07.2016. 21:55 11:39
Piše:

Potencijalno učešće LDP u budućoj vladi ili neki drugi mogući oblik saradnje biće jasan znak da li ta vlada ima za prioritet evropske integracije ili neku drugu agendu,

izjavio je u razgovoru za “ Dnevnik ” lider te stranke Čedomir Jovanović, nakon što je poslednjih dana među top temama na političkoj sceni Srbije pitanje hoće li LDP ući u novu Vladu. Kako kaže, to što LDP, “ bez obzira na to da li ima 3 ili 130 poslanika, ili je vanparlamentarna stranka, uvek na kraju bude glavna politička tema, dosta govori o važnosti naše politike ”.

- Činjenica da iako postoji stabilna većina dva meseca posle izbora nemamo vladu govori da se Srbija nalazi na ozbiljnoj prekretnici i da teška pitanja pred nama skoro niko ne sme da uzme u usta, a nikom ne pada na pamet da na njih ponudi odgovore.

Stiče se utisak da najžešći napadi tim povodom dolaze od stranaka sa kojima ste nekada da kažemo bili saveznici?

- Od kad postoji LDP izgleda da je suština politike kojom se bavimo uvek bila lakše razumljiva našim protivnicima nego ljudima sa kojima bi trebalo da delimo vrednosti. Kampanja protiv naše stranke, koja traje od izbora do danas, inicirana je u političkim krugovima koji se protive članstvu Srbije u EU. Protiv LDP u poslednjih mesec dana udružio se šaren spektar političko – bezbednosno - kriminalnog podzemlja, od Legije i Šešelja, preko Vulina i Dodika, do Caneta Subotića i Vučićevića, i svih medija koji gravitiraju oko ideja koje pokušavaju da zadrže Srbiju u sistemu vrednosti koji je predugo uništava. Iako danas izgleda da se srećemo sa nekim novim problemima, tužna istina je da je u genomu svih naših saplitanja nesposobnost da shvatimo sopstvenu prošlost, svet koji nas okružuje i da odlučimo šta zaista želimo da budemo. Niko od ljudi koji bi želeli da zadrže Srbiju u centru nestabilnog regiona, u nesposobnosti da se menja i napreduje, u konstantnom sukobu sa samom sobom i sa svetom od kojeg zavisi, nema nikakvu dilemu da bi ulazak LDP u vladu značio okretanje nekakvoj drugačijoj politici. Nažalost, uvek smo imali problem da to objasnimo onom delu društva koji nam je najbliži.

Jeste li se sretali sa Vučićem posle prvog kruga razgovora o vladi?

- Ne. Sve o našem jedinom susretu i kontaktu posle izbora smo rekli javnosti i ako se desi drugi to sigurno neće biti tajno.

Postoje li tačke u programa mandatara, koje bi bile zajednički imenitelj za njegovu i vašu stranku, a šta je to što je krupna programska razlika?

- Sastav ove vlade odlučiće da li će Srbija zaista krenuti ka članstvu u EU ili će nastaviti da glumata evropsku politiku dok u društvu evropske vrednosti, prava i slobode polako klize ka najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina. Prve stvari koje će pokazati šta stvarno Srbija želi da bude, biće odnos prema problemima u regionu, politika prema Bosni i Hercegovini i Kosovu, normalizacija odnosa sa Hrvatskom, približavaje spoljne politike EU i sposobnost stvaranja novog bezbednosnog konteksta. Sve to su stvari koje od početka predstavljaju osnovu naše politike.

Kako komentarišete stav Hrvatske prema evrointegracijama Srbije?

- Histerične reakcije hrvatske vlade u ostavci mi izgledaju kao deo kampanje u koju je Hrvatska upravo ušla i kao ogledalska slika kampanje u kojoj se naša zemlja konstantno nalazi. Sa bilo koje strane gledano, cena koju obe zemlje plaćaju za trajnu nestabilnost koju stvaraju je besmisleno velika. Da iza nas ne stoje dve decenije negiranja zločina i pravdanja sopstvenog nacionalizma, sabotiranja pravosuđa i veličanja zločinaca, ovo danas ne bi bila tema ni u Srbiji ni u Hrvatskoj.

Nakon pregovaračkih otvaranja poglavlja, rekli ste da Srbija neće moći da radi na ostvarenju zacrtanih zadataka, stojeći jednom nogom u prošlosti i oslanjajući se na političare koji ceo svoj smisao nalaze u sabotiranju našeg evropskog puta. Na koga ste tu mislili?

- Sa jedne strane, danas u Srbiji imamo povratak stranaka ekstremne desnice u parlament, sa druge, u koaliciji koja će formirti buduću vladu, nekoliko stranaka koje svoj identitet grade na antievropskoj politici. Bez obzira na to, najveća odgovornost će biti na vladajućoj stranci i njenoj spremnosti da raskrsti sa onim što je bila pre deset ili dvadeset godina i okrene se onom što svaka stranka koja želi da vodi evropsku politiku u Srbiji mora da uradi.

Kada govorite o konsensusu koji je potreban Srbiji, sa kojim partijama biste ga pravili?

- Pitanja pred Srbijom su previše velika da bi van potrebnog konsenzusa ostavila bilo koju važnu stranku osim desničarskog političkog taloga, koji jedini smisao postojanja nalazi u držanju Srbije u produženom ratnom stanju sa celim civilizovanim svetom. Pitanja kao što su novi Ustav, približavanje NATO, rešavanje odnosa sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom biće nemoguće rešiti bez takvog konsenzusa. Sposobnost da se napravi takav društveni dogovor razlikuje uspešna društva od onih koja nestaju.

Svedoci smo oštrih kritika koje ste pretrpeli nakon odlaska u Srebrenicu. Da li stav Vaše stranke po tom pitanju, naročito onaj deo da je počinjen genocid, može postati prepreka za vašu eventualnu koaliciju sa Vučićem?

- Kada bismo sad prebrojali tačke naše politike koje su nas razlikovale od Vučića, i ne samo njega, poslednih deset godina, prostor za ovaj intervju bi bio tesan da ih nabrojimo. DS je pre godinu ili dve pominjala naš odnos prema punom članstvu u NATO kao razlog zašto ne možemo da pravimo koaliciju. Danas je to centralna tačka predizbornog programa njihovog aktuelnog predsednika. Članstvo Srbije u EU sigurno će se desiti posle prestanka negiranja genocida od strane naše vlade. Jedanaesti jul je priznat kao Dan genocida u Srebrenici i tu stvar nam Evropa neće progledati kroz prste. Svaki dan odlaganja prihvatanja te činjenice zbog „zalivanja“ populističke politike otimamo od svoje bolje budućnosti i bacamo ga u blato koje nam je progutalo poslednje dve decenije.

Svetlana Stanković

Neiskrena prijateljstva, lažni mitovi...

Kada je o spoljnoj politici reč, mislite li da Srbija može i dalje na bude na poziciji bliskih odnosa i sa Istokom i Zapadom?

- Ako je vreme nešto dokazalo, dokazalo je da dodvoravanjem svima zaradimo samo prezir i nerazumevanje svih kojima se dodvoravamo. Srbija mora da uradi sve da bi ostvarila svoje spoljnopolitičke prioritete, a to je danas, bez daljnjeg, članstvo u EU.

Na tom putu ne smeju da nas zaustave neiskrena prijateljstva, lažni mitovi i populistička politika. Mi nemamo drugi način da opstanemo nego da što pre uđemo u Evropsku uniju.

 

Autor:
Pošaljite komentar