Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Budakov: Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji definisalo i pokrajinu i republiku

03.01.2017. 22:00 21:12
Piše:

Inicijativa predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se za državni praznik proglasi 25. novembar, dan kada je doneta odluka

o prisajedinjenu Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine, u Socijalističkoj partiji Srbije prihvaćen je sa odobravanjem. Predlog dopune Zakona o državnim praznicima upućen je Vladi Srbije, a Nikolić je izrazio očekivanje da će taj predlog naići na nepodeljeno odobravanje.

- SPS je sa velikim odobravanjem prihvatila inicijativu, a kada to kažem, mislim na naše članove i simpatizere, a verujem ovu inicijativu podržava i veliki broj građana – izjavio je „Dnevnik“ dr Pavle Budakov, član Predsedništva Socijalističke partije Srbije i šef Poslaničke grupe ove stranke u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine. - Za nas je ovo izuzetno značajno, jer mislim da je ovaj datum bio dugo godina poitskivan. Ne znam koliko su naši građani u poslednjih godinu-dve dana i prepoznavali taj dan kao neki bitan u istoriji. Ali ja mislim da je 25. novembar 1918. stvarno jedan od najznačajnijih datuma u istoriji ne samo Vojvodine, nego i Srbije cele, jer je ona tada nastala i formirala se u granicama i u formi u kojoj treba da postoji.

On ističe da postoji više razloga zbog čega socijalisti smatraju da je dobra inicijativa da dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji bude proglašen državnim praznikom.

- Pre svega, ona odražava istorijske tokove na ovim prostorima. Drugo, mislim da je došla u pravom momentu, jer se tom inicijativom na određeni način realizuju višedecenijske težnje srpskog naroda da živi zajedno sa svojom matičnom državom, sa državom Srbijom kada je to bila Kraljevina Srbija 1918. godine. Na taj način je srpski narod bio u situaciji da u potpunosti ostvari svoja nacionalna i druga prava koje ima. A mi se za godinu dana približavamo velikom jubileju, a to je 100 godina od 25. novembra 1918. i sve to čini da je ova inicijativa nešto što je dragoceno i nešto što se nadamo da će i u Narodnoj skupštini biti plebiscitarno usvojeno – ističe Budakov.

On dodaje da, kada podržava Nikolićevu inicijativu, ne zaboravlja ni sve druge narode koji žive u Vojvodini, jer su na Velikoj narodnoj skupštini 1918. godini pored Srba bili prisutni Bunjevci i predstavnici drugih nacionalnih zajednica, tako da ta je skupština imala i pun legalitet i pun legitimitet. Kako kaže, odluke te skupštine su stvarno izuzetno dalekosežne.

- Ako gledamo istorijat poslednjih 100 godina, pozicija Vojvodine u odnosu na maticu državu je prolazila različite faze. Mi se sećamo svi faze kada je, praktično, Vojvodina bila država u državi Srbiji i to je bilo sve do novog Ustava s početka devedesetih, kada je ona stvarno postala pokrajina u pravom smislu te reči. I zato kažem da Vojvodina ima svoju državu – Srbiju, a Srbija ima svoju pokrajinu – to je Vojvodina. Ja mislim da je u toj jednoj rečenici sadržano sve ono što bi trebalo Vojvodina da bude i ja se nadam da će i pozicija Vojvodine praktično ostati onakva kakva je regulisana i sadašnjim Ustavom – navodi dr Pavle Budakov.

Kako kaže, SPS će se suprotstaviti idejama da se kroz ustavne promene bitnije menja položaj Vojvodine.

- Ono što je neka crvena linija za nas u SPS-u to je da Vojvodina ne može dobiti atribute državnosti. O svemu ostalom se može razgovarati, ali o atributima državnosti, to je tema o koja bi kratkoročno i dalekosežno vodila procesima koje niko ne bi želeo. Kada to kažem mislim na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. To nisu prerogativi koji pripadaju pokrajini u ovom uređenju koje ima Srbija. Vojvodina u ovom momentu i na bazi sadašnjeg Ustava treba da koristi sve ono što joj taj Ustav daje, a mislim da Vojvodina ne koristi sve to – kaže Budakov.

A. Savanović

 

O nadležnostima Pokrajine

Budakov podseća da se politički establišment u pokrajini jako dugo bavio znamenjima Vojvodine, zastavom, grbom, iako Ustav dozvoljava da to Vojvodina samostalno uređuje.

- Ustav daje da Vojvodina, odnosno pokrajinska Skupština, bude ovlašćeni predlagač zakona. Jako malo takvih zakona je predloženo koji su krenuli iz pokrajinske skupštine. Sada imamo, s jedne strane situaciju i stalan žal za nekim nadležnostima koje prema Ustavu Vojvodina nema, a s druge stane one nadležnosti koje Vojvodina ima se ne koriste u onoj meri u kojoj bi se mogle koristiti. Pored predlaganja zakona, može predlagati amandmane. Izgovori su bili da je poslat neki zakon koji nije prihvaćen. To ne može biti izgovor. Jer pitanje usvajanje ili neusvajanja zakona ili amandmana je demokratsko pitanje. Ne znači da, ukoliko vi pošaljete bilo kakav predlog zakona, ili predlog amandmana prema Narodnoj skupštini, to mora biti usvojeno. Ali tu mogućnost treba permanentno koristiti – zaključuje član Predsedništva SPS.

Autor:
Pošaljite komentar