Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Nije tačno da imamo najmanji privredni rast

28.05.2018. 14:28 14:32
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila je danas kritike da Srbija ima najmanji privredni rast, da profit od Beograda na vodi ide u džepove privatnog investitora, te navela da se za podršku svom radu oslanja na poslanike većine i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"To su neke paušalne kritike - imamo minimalni privredni rast, Beograd na vodi gura profit samo u džepove privatnih investirota, da je niska cena radne snage…", rekla je Brnabić tokom skupštinske rasprave, odgovarajući na primedbe samostalnog poslanika Jovana Jovanovića.Brnabić je odbacila navode o jeftinoj radnoj snazi u IT sektoru, i rekla da IT usluge rastu zbog kvaliteta, a ne zato što su jeftine.



"Važno je da govorimo na osnovu podataka i činjenica. Jesam tehnokratski premijer, što nije novina ni u svetu ni u Evropi. Kao osoba koja nije član stranke i nema stranku iza sebe, treba da se oslanja na većinu. Ja se oslanjam na predsednika Aleksandra Vučića i, pre svega, ovih ljudi ovde koji meni i vladi daju podršku. To je demokratija, to nije izgovor", rekla je premijerka.



Teško joj je zato, kaže, da odgovara na paušalne trvdnje , kada neko kaže da imamo najmanji rašt i najmanji u regionu.Ona je rekla da je 2016. godine rast bio 2,8 odsto, iako je to bila godina teških mera fiskalne konsolidacije, jer je teško ostvariti rast, kada imate štednju,"Ova vlada i vehcina ne pribegava lakim, nego hrabrim merama", podvukla je ona.



Kako je rekla, prošle godine je rast bio 1,9 odsto, ali je vlada prva rekla da je to jako loše."Razlog za to je bila jako teška zima, pa je trpelo rudarstvo, a zatim i teško leto sa sušama, zbog čega je trpela poljoprivreda, energetski sektor. Da nije bilo tih vremenskih prilika, rast bi bio u okviru planiranog, od 3 odsto. Tada su rekli da su to gluposti", kazala je premijerka.



Pomenula je da je u prvom kvartalu ove godine rast 4,5 odsto."Ođednom, šta kazu kritičri - kakav je to rast, da nije bilo onako loše, bio bi 3 odsto, znači ovo je rast od 1,5 odsto…", rekla je.A na kritike Jovanovića da profit od Beograda na vodi odlazi u džepove privatnog investitora, Brnabić je rekla da su projekti stanogradnje svuda značajni jer povlače rast građevinskog sektora, što se desilo i sa Beogradom na vodi.



Stanogradnja znači i porez na imovinu, koji je sopstveni prihod lokalnih samouprava, naznačla je premijerka i rekla da taj porez neće da nosi investitor, već ostaje u Beogradu.Na primedbe o stanju u Er Srbiji, Brnabić je rekla da postoji povećanje broja putnika od 90 odsto u 2017. godini u odnosu na 2013. godinu.



"Kako sad građanima nije dobra Er Srbija, to je paušalna primedba", primetila je, a kad je reč o doktoratu Siniše Malog, koji je pomenuo Jovanović, Brnabić je rekla da je komisija dva puta većinom glasova utvrdila da je doktorat autentičan i da nije plagijat, a da "Univerzitet u Beogradu po treći put obrazuje komisiju koja će ponovo sagledati činjenice".



"Ja mislim da ste vi u pravu, ovo treba gurati. I 100 komisija, ako treba, koja će dokazati da ste vi u pravu, a ne prethodnih 99 komisija. To je vladavina prava u vašoj predstavi. Vladavina prava ne može da se menja iz dana u dan, Vlada Srbije poštuje vladavinu prava", poručila je Brnabić.

Autor:
Pošaljite komentar
Brnabić: Mali od BGD napravio najveću investicionu destinaciju

Brnabić: Mali od BGD napravio najveću investicionu destinaciju

28.05.2018. 11:44 11:49
Brnabićeva predložila Malog za ministra, odluka Skupštine u ponedeljak

Brnabićeva predložila Malog za ministra, odluka Skupštine u ponedeljak

25.05.2018. 14:38 15:35
Brnabić: Kao što raste most kod Obrenovca, raste i srpski BDP

Brnabić: Kao što raste most kod Obrenovca, raste i srpski BDP

25.05.2018. 12:21 12:27