Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Nadam se otvaranju poglavlja, imamo podršku Češke

10.02.2021. 14:37 14:43
Piše:
Izvor: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

BEOGRAD: Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije fer što Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, te da se nada da će ova godina po tom pitanju biti drugačija i dodala da Češka podržava evrointegracije Srbije.

Ona se danas u Beogradu sastala sačeškim kolegom Andrejem Babišom.

Upitana da li je češki kolega ohrabrio kada je reč o evrointegracijama i kada očekuje otvaranje novih poglavlja, Brnabić je rekla da je u svim bilateralnim ili razgovorima sa českim partnerima na skupovima i konferencijama ohrabrena stavom Češke u vezi sa evropskim integracijama Srbije i celog Zapadnog Balkana.

Ona je zahvalila Češkoj, jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj EU put.

"Oni i redovno i brzo daju saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni i nemamo tu nikakvu nejasnoću. Mislim da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja poglavlja ili time koliko brzo idu naše integracije", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da uvek polazi od sebe, odnosno da zna da i Srbija mora i zna šta treba da učini, ali da nije fer što prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

"Da li je Srbija zaslužila da joj se prošle godine ne otvori nijedno poglavnje? Apsolutno ne. To nije bila dobra odluka, i nije bila fer, niti odluka koja oslikava sve što je Srbija uradila", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da to Srbiju neće obeshrabriti, jer se reforme sprovode zbog naših građana i privrede, i zemlju će učiniti jačom.

"Nadam se da će ova godina u tom smislu biti drugačija", rekla je Brnabić.

Ona je zavlalila i evropskom komesaru Oliveru Varheju na pomoći, kao i nekim pojedinačnim zemljama članicama, poput Francuske koja je predložila novu metodologiju, koja će ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.

Snažna ekonomska saradnja Srbije i Češke

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoje oblasti saradnje Srbije i Češke koje su trpele prošle godine, nakon što je izbila pandemija korona virusa, te da je ekonomska, trgovniska saradnja 2020. godine gotovo ista kao i 2019.

"To govori o jačini naše ekonomske saradnje", rekla je Brnabić novinarima na zajedničkoj pres konferenciji sa češkim premijerom Andrejom Babišom.

Brnabić je prenela da je i prošle godine postojalo interesovanje čeških investitora da dođu u Srbiju.

"To znači da imaju poverenje u Srbiju, a govori i o snazi češke ekonomije, čijem jačanju je doprineio i premijerk Babiš", rekla je Brnabić.

Kada je reč o političkoj saradnji, premijerka je rekla da su se zvaničnici zbog pandemije kovida 19 nešto ređe viđali, ali da je visok intenzitet saradnje i sastanaka između Češke i Srbije.''

"I to će biti nastavljeno i posetom ministra spoljnih poslova Češke Srbiji, kao i posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Češkoj, koja se trenutno dogovara", rekla je Brnabić.

Fokus razgovora zdravstvene teme

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa češkim kolegom Andrejem Babišom da je fokus današnjih razgovora dve delegacije zdravstvo, odnosno borba protiv koronavirusa i da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija.

Brnabić je, novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa českim premijerom, kazala da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

„Mi smo do sada 10 puta menjali protokol za lečenje zaraženih virusom korona“, kazala je Brnabić i navela da je upravo u toku 10 revizija načina lečenja, te da smatra da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv korona virusa.

Takođe, Brnabić kaže i da uspeh u borbi protiv korone u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije i u tom smislu kaže da Srbija mnogo više hospitalizuje u odnosu na to kako se radi u zemljama Evrope i sveta.

„Sada je najvažnija vakcina, masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima“, navela je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija i Češka Republika imaju odlične, izvanredne odnose koji se održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou.

U tom smislu podsetila je na njen sastanak sa premijerom Babišem u Pragu 2018. godine, zatim učcestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019., kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučić na Samitu Višegradske grupe.

Brnabić kaže i da se krajem marta očekuje u Beogradu češki ministar inostranih poslova koji će doći sa delegacijom koju će činiti privrednici.

Podsećajući da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, Brnabić je kazala da se ugovara termin posete predsednika Vučića Češkoj.

Brnabić je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU kada je u pitanju Zapadni Balkan i dodala da su već objavili platformu za njihovo predsedavanje 2022. u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Kako je navela, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijardi evra.

„Beležimo suficit, to govori o nasoj saradnji, prisustvu čeških investitora. Imamo sve više čeških investicija“, kazala je Brnabić i u tom smislu navela da je jedna od najvećih preuzimanje Telenora u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Ističe da broj investicija i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganja u Srbiji govori u prilog i političkim i ekonomskim odnosima.

Autor:
Pošaljite komentar
Srbija u pregovorima i za nabavku vakcine Sputnjik lajt

Srbija u pregovorima i za nabavku vakcine Sputnjik lajt

10.02.2021. 13:18 15:47