Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Branko Ružić za Dnevnik: Imamo najbolju kombinaciju za nastavak reformi

03.09.2017. 14:18 14:24
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Prošlo je dva meseca od kada je potpredsednik SPS-a Branko Ružić došao na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je „nasledio” od premijerke Ane Brnabić. U razgovoru za „Dnevnik” ocenjuje da „građani Srbije mogu zaista biti ponosni na to šta je sve u prethodne četiri godine urađeno po pitanju reforme javne uprave“.

Kako objašnjava, započete su ozbiljne promene koje će voditi Srbiju napred i na korist svih naših građana.

Uvodimo red u način zapošljavanja, način rada i vrednovanje kvalitetnih radnika, kako ih i za šta plaćamo, ali i ubrzavamo administrativne postupke da građani Srbije više nikad ne bi svoje dragoceno vreme provodili šetajući od šaltera do šaltera, dajući pare za dokumenta koja mi već imamo u našim bazama. Reforma javne uprave neće stati, ona nije oročena, već će se, ako želimo da budemo uvek u korak sa svetom, stalno sprovoditi. Stoga, ako moram da izdvojim nešto od zadataka, to bi bilo upravo ubrzavanje procesa i posvećenost svih službenika promenama, kaže ministar Ružić povodom dileme o tome koji je zadatak do sada pribeležio kao prioritetan.

Problem dugova lokalnih samouprava i dalje visi u vazduhu, da li ste smislili nekakvo održivo rešenje i kada bi Vlada mogla doneti te mere?

Za rešavanje tog problema je potreban sistemski pristup Vlade Srbije. Jedno ministarstvo takav problem ne može rešiti samo, ali načini svakako postoje.

Moramo da sagledamo sve mogućnosti kako da taj problem rešimo.

Pripremate li neka nova zakonska rešenja u svom resoru?

Upravo su nam na javnoj raspravi izmene zakona o zaposlenima i o platama u javnim službama, koje predstavljaju dobar temelj za pravednost, transparentnost, bolju organizaciju rada i finansijsko upravljanje javnim službama, što će u konačnom za rezultat imati motivisanije radnike i kvalitetnije usluge za naše građane.

Za to nam je bio potreban katalog radnih mesta, koji predstavlja i konačno uvođenje reda u tome koja su radna mesta potrebna u javnoj upravi jer, na primer, sada u javnim službama postoji oko 2.000 poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta.

Cilj nam je da tim katalogom jasno definišemo ta radna mesta i ograničemo ih na 870. Na taj način sužavamo prostor za zloupotrebe, samovolju i lične izbore pojedinaca, koje su se sigurno dešavali u prethodnom periodu.

Sada pooštravamo kriterijume i uvodimo obavezan javni konkurs za svakog ko želi da radi u javnoj upravi. Biraćemo samo najbolje jer u konačnom, građani Srbije nas i plaćaju da radimo najbolje.

Da li razmišljate o tome da krajem ove godine predložite ukidanje zakonskog rešenja o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru?

Pre takve odluke, moramo da budemo sigurni da smo napravili uređen sistem koji je održiv, i da kadrovsku politiku uskladimo s potrebama poslova i finansijskim mogućnostima, što upravo zakonima koje sada predlažemo i činimo.

Kakav je vaš stav, da li građani treba da biraju gradonačelnika neposredno, ili vam je sadašnje rešenje prihvatljivo?

Ako pitate mene, odgovornost gradonačelnika, to jest predsednika opštine je velika i treba u svakom smislu da odgovara svakom građaninu lokalne samouprave koju predstavlja.


Zajednički predlog za gradonačelnik Beograda 

SPS odavno nije imao gradonačelnika Beograda. Hoćete li imati svog kandidata, koga biste vi predložili?

SPS je već uveliko u temeljnim predizbornim pripremama za gradske izbore u Beogradu.

Nama, kao držovotvornoj stranci, najvažnije je da Beograđanke i Beograđani dobiju odgovornu, sposobnu i modernu gradsku vlast koju će voditi SPS zajedno sa svojim strateškim partnerom SNS-om.

Gradonačelnik će biti samo prvi među jednakima i svakako će biti neko koga će predložiti koalicija SNS-a i SPS-a.

 

Kod Dačića na kafu

Stižete li s Dačićem da popijete kafu posle sednice Vlade?

Već je ustaljena praksa da posle svake sednice Vlade svi ministri iz SPS-a idu na kafu kod prvog potpredsednika Vlade.


Zato smatram da je postojeći model upravo odraz delegiranog legitimiteta koji nose odbornici lokalnih skupština, a koji proističe iz političke volje nosilaca suvereniteta konkretnih lokalnih zajednica.

Pojedini mediji su vas kritikovali zbog toga što ste raspisali tender za pomoć pri izmeni Zakona o strankama. Dokle ste stigli u tom poslu i zbog čega ste se odlučili za taj neuobičajeni potez?

Pogrešno je to protumačeno u medijima. Za specifičnosti koje zakon mora da menja, a koje su vrlo osetljive i usko stručne, potrebna je i dodatna ekspertiza.

Inače je to projekcija iz prethodnog perioda.

Šta je prelomilo da uđete u Vladu, nakon što ste u više navrata kritikovali odnos SNS-a prema vašoj stranci. Šta se promenilo?

U turbulentnim vremenima potrebno je jedinstvo stranaka koje okupljaju najveći broj građana, a da je to dobra odluka, pokazali su i poslednji izborni rezultati.

Nema dileme da je to najbolja kombinacija za nastavak suštinskih reformi koji će našim građanima doneti boljitak.

A što se tiče urbanih legendi o tome da sam kritičar Vlade, i danas pričam ono što sam ranije pričao, ali je jedina očigledna promena u tome što su se naslovi u pisanim medijima promenili.

Nakon predsedničkih izbora Vučić je obnarodovao strateško partnerstvo SPS-a i SNS-a. Šta ono u stvari podrazumeva?

Podrazumeva zajednički rad na svim aktivnostima koje dovode do toga da naša zemlja bude stabilna i politički i ekonomski, da njen ugled u svetu raste, da ima evropsku budućnost, a da njeni građani žive bolje.

Predsednik Srbije najavio je ove jeseni, između ostalog, i raspravu o promeni Ustava. Kakav je vaš stav, treba li Srbiji još decentralizacije, da li je sadašnji izborni sistem dobar i treba li ga menjati?

Za takvu odluku potreban je širi konsenzus, kojem treba da prethodi konkretna diskusija svih aktera.

Svaka reforma najvišeg pravnog akta neke države treba da vodi boljitku i uvremenjenosti odredbi koje će se menjati.

Svetlana Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Do kraja godine podaci iz matičnih knjiga u registru  

Do kraja godine podaci iz matičnih knjiga u registru  

03.09.2017. 13:36 14:28
Ružić: Novim zakonima do boljih usluga za građane

Ružić: Novim zakonima do boljih usluga za građane

01.09.2017. 17:59 18:02