Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šešelj u Hrtkovcima: Došao sam da provociram režim, a ne Hrvate

06.05.2018. 09:07 12:45
Piše:
Izvor: Tanjug/Tanja Valić

JARAK: Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je oko 11 sati napustio Jarak i krenuo nazad za Beograd, nakon što se prošetao do policijskog kordona i dao izjave medijima, čime je okupljanje radikala praktično završeno.

Skup je prošao bez incidenata i radikali nisu ni pokušavali da probiju policijsku blokadu i nastave ka Hrtkovcima gde su prvobitno nameravali da održe miting. Međutim, kako javlja N1, u Jarku je, neposredno po odlasku Šešelja, ipak došlo do incidenta, kada je člana Predsedništva LDP-a Đorđa Žujovića napala grupa radikala. N1 navodi da je Žujović zadobio i nekoliko udaraca, ali su se ubrzo umešali i drugi radikali koji su sprečili veći sukob, nakon čega je funkcioner LDP-a, uz pratnju policije, izveden iz naselja.

Zbog najavljenog, a zabranjenog, okupljanja radikala u Hrtkovcima, jutros su blokirani svi putevi ka tom sremskom selu, a na magistralnom putu ka Šapcu takođe se nalazi policijska blokada. Inače, taj pravac ka Hrtkovcima lider SRS Vojislav Šešelj označio je kao put kojim će radikali ići ka Hrtkovcima.

Šešelj je izjavio da, pošto mu je zabranjen miting u Hrtkovcima, smatra da ima pravo na provokaciju režima, i da je zato i došao u Jarak, a ne da provocira Hrvate; jer ih u Hrtkovcima, kako kaže, ima tek oko 10 odsto.

Niko u Hrtkovcima, ni ljudi, ni imovina nisu bili ugroženi, a radikali su prosto hteli da održe "radikalski đurđevdanski uranak", rekao je Šešelj brojnim srpskim i hrvatskim novinarima. 


Vučić: Sve u redu, sve pod kontrolom, uz jedan incident

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sve u redu i pod kontrolom u Hrtkovcima, uz jedan incident koji se dogodio.

Vučić je, gostujući na televiziji Pink, rekao da je država rekla da neće biti nikakvih skupova u Hrtkovcima, i da će tako i biti.

Dogodio se manji incident i odgovorna lica će biti privedena pravdi, poručio je on dodajući da sve ostalo protiče mirno i bez ikakvih problema, a da država, kada kaže da će nešto da uradi, ona to i obavi tako.


Šešelj je rekao da su laži i insinuacije sve ono što se priča o skupu 1992. godine, te da i spisak koji se pominje u vezi sa tim uopšte nije on ni pročitao, već jedna devojka. 

Tvrdi da se nije ni radilo o spisku koga treba proterati, već o onima koji su napustili Hrtkovce i otišli da služe u "zengama". 

"Nikada niko nije iz Hrtkovaca proteran, već je bilo onih koji su zamenili imovinu, sve to overili kod hrvatskih i srpskih vlasti, a sve je rađeno posredstvom Rimokatoličke crkve", kaže Šešelj. 

On je ponovio da bi miting u Hrtkovcima prošao bez ikakvog incidenta, da državi ovo nije trebalo i da se ovde "izblamirala". 

Šešelj je rekao da u samim Hrtkovcima ima 60 članova SRS koji plaćaju članarinu, a ima ih i više, te ponovio da je od kad se vratio iz Haga, dva puta bio u Hrtkovcima u zatvrenom prosotoru i da nije bilo nikakvih incidenata. 

Na više pitanja novinara o odnosima sa Hrvatskom i kada će se oni normalizovati, Šešelj je rekao da to nije moguće "sve dok traje okupacija Republike Srpske Krajine". 

"Kada je oslobodimo, onda možemo razgovarati", poručio je Šešelj. 

Nakon obraćanja novinarima, Šešelj je prišao kordonu policije, na kratko porazgovarao sa njima, izneo da nije ni bilo potrebe da budu tu, i da nikakvih problema u Hrtkovcima ne bi bilo. 


Jerkov i Božović: Policija nas nije pustila da prođemo

Funkcionerima DS Aleksandri Jerkov i Balši Božoviću danas nije dozvoljen ulaz u Hrtkovce, tačnije u mesto Jarak gde su ranije danas radikali održali skup. 

Kako kažu Jerkov i Božović, policija im je zabranila dalji prolaz ka Jarku.

DS je ranije najavila da će njihovi predstavnici doći u Hrtkovce, ako tamo bude održan miting SRS, da bi zaštitili građane.


Lider radikala je jutros nešto pre 10 časova stigao u Jarak, gde ga je dočekao policijski kordon. On je blokadu ocenio kao grešku, rekao je da su angažovane velike snage, ali i da je dva puta već bio u Hrtkovcima, doduše, kako je rekao, u zatvorenom prostoru.

Kontramitinga koji su najavljivali LSV, DS i LDP po svemu sudeći neće ni biti. Naime, ligaši su ka Hrtkovcima iz Novog Sada krenuli tek oko 10.30 časova i mimoići će se sa radikalima, dok su poklonici LDP-a zaustavljeni već kod Rume i nije im bio omogućen dalji put. Poslanik DS-a Balša Božović će, kako je najavljeno iz ove stranke, poklušati da uprkos blokadama uđe u Hrtkovce i tamo, na poziv hrvatske zajednice, prisustvuje misi.

Ipak, tokom okupljanja radikala se pojavio i transparent "Šešelj ratni zločinac", koji su, kako saznajemo razvile malobrojne pristalice LDP-a koje su ipak stigle do Jarka. Nedugo po Šešeljevom odlasku, taj transparent je razvaljen, a na one koji su ga držali je nasrnula nekolicina pristalica SRS-a. Upravo u tom incidentu je povređen funkcioner LDP-a Đorđe Žujović.


Mandić: Ni navodna opsadani hiljade policajaca...

Niti su Hrtkovci pod opsadom, niti su u tom mestu angažovane hiljade policajaca, kako su preneli pojedini mediji, kaže načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica Đuro Mandić.

Apsolutno su netačne informacije koje su se pojavile u medijima da je u Hrtkovcima trenutno angažovano 1. 500 policajaca, jer je broj pripadnika MUP-a, koji su trenutno na terenu, tri puta manji", rekao je Mandić za Tanjug.  

Policija je raspoređena na više lokacija, jer pokrivaju nekoliko pravaca iz kojih se može ući u Hrtkovce, rekao je načelnik Mandić. 

"Priče o opsadnom stanju su preuveličane, jer je angažovano onoliko policajaca koliko je bilo neophodno da se odluka o zabrani svih skupova u Hrtkovcima u potpunosti sprovede, naravno u skladu sa zakonom , rekao je Mandić.


Članovi Srpske radokalne stranke predvođeni Šešeljem su jutros oko 9 sati krenuli iz Zemuna ka Hrtkovcima, a među prvima su u Jarak pristigle funkcionerke SRS-a Vjerica Radeta i Nataša Jovanović. 

Već na izlazu sa auto-puta kod Rume primetan je veći broj policajaca, a u mestu Jarak, na skretanjj za Hrtkovce i Šabac put je blokiran, a vozila mogu samo ka Sremskoj Mitrovici, javlja ekipa Tanjuga.

Samo žitelji Hrtkovaca, sa ličnom kartom koja potvrđuje da žive u tom mestu, mogu danas ući u svoje selo.

Vojislav Šešelj ranije je najavio da će radikali održati skup u Hrtkovcima 6. maja, na šta su neke stranke, DS, LSV, LDP, takođe najavile okupljanje u tom mestu, da bi, kako su rekle, "zaštitile građane". 

Skup radikala, kao i sva druga okupljanja u tom mestu su zabaranjeni.

A. G.

Autor:
Pošaljite komentar