Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ana Brnabić i Igor Mirović obišli Galeriju Matice srpske

17.10.2017. 17:16 17:39
Piše:
Izvor: Dnevnik (B. Lučić)

Premijerka Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetili su Galeriju Matice srpske u Novom Sadu povodom 170 godina trajanja jednog od najstarijih i najbogatijih nacionalnih umetničkih muzeja.

Uz oblazak stalne postavke srpske umetnosti 18. i 19. veka, gosti su bili u prilici da vide i novu izložbu, koja se otvara večeras povodom Dana Galerije, posvećenu Arseniju Teodoroviću i kompletno rekonstruisanom ikonostasu koji je jedan od najznačajnijih slikara na prelazu 18. u 19. vek radio za nekadašnju srpsku crkvu u Budimu.

Tim povodom oni su prisustvovali potpisivanju Akta o donaciji umetničkih dela između Kompanije „Tarket” iz Bačke Palanke i Galerije Matice srpske, koji su potpisali upravnica GMS-a dr Tijana Palkovljević Bugarski i generalni direktor „Tarketa” Miroslav Okuka. Na taj način uspešno je okončana saradnja GMS-a s „Tarketom”, nekadašnjim „Sintelonom”, započeta pre deset godina, na obradi, konzervaciji i predstavljanju javnosti vredne umetničke kolekcije koja je proglašena za kulturno dobro Republike Srbije.

Premijerka Brnabić ocenila je taj događaj kao izuzetno važan za Republiku Srbiju, prvo u ljudskom smislu, jer nam, kako je rekla, takvih gestova fali i kada bi bilo više ljudi kao što je Nikola Pavičić, nekadašnji direktor kompanije, kao društvo bismo danas izgledali drugačije.

“Kolekcija koju je „Tarket” donirao Galeriji Matice srpske vredna je više od 54 miliona dinara”, rekla je Ana Brnabić.

“U vreme kada je Pavičić bio direktor „Sintelona” i kada je spasao tu zbirku od 83 vredna dela, zamislite koliko je bilo lako ta remek-dela prodati i nikom to ne prijaviti. Zatim je i „Tarket” prepoznao vrednost zbirke i odlučio da tu privatnu kolekciju preda Galeriji Matice srpske da se sačuva za buduće generacije. To su primeri kojima treba da se ponosimo, da ih pokazujemo, jer nam takvo donatorstvo i zadužbinarstvo u Srbiji fali. Još uvek zakonski nemamo poreske olakšice, ali najmanje što je Vlada Srbije mogla učinizi za takvu vrstu donatorstva je da na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja – i hvala im što su to prepoznali – iz tekuće buyetske rezerve izdvoji 11.640.000 dinara i plati porez na dodatu vrednost. Od danas je ta vredna kolekcija remek-dela vlasništvo Galerije Matice srpske i svih građana Srbije.”


Afera oko Vulinovog stana

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta Vlada Srbije preduzima povodom ministra Aleksandra Vulina i afere oko novca za kupovinu njegovog stana, premijerka Brnabić je rekla da u ovoj državi postoje institucije koje se time bave i da su ih ministar Vulin, a i ona, pozvali da se ponovo pozabave tim slučajem. I predsednik Srbije je, po njenim rečima, rekao da se ponovo otvori istraga i da se sazna da li je to bilo uredu ili ne i da ne može ona kao predsednica Vlade da sudi.

“Institucije za to zadužene moraju da istraže sve što treba, a svako će odgovarati za ono što ne može da se dokaže. I osnovane i neosnovane optužbe mogu naneti štetu Vladi, ali se ne obazirem na to, dok god imamo rezultat i dok možemo da podržimo takve projekte, a građani Srbije će odlučiti o tome da li smo imali rezultat ili nismo”, rekla je premijerka.


Premijerka je kao dva najveća događaja u kulturi ovih dana izdvojila obeležavanje 170 godina Galerije Matice srpske i otvaranje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji će posle deset godina renoviranja konačno biti otvoren 20. oktobra. Sada će moći, kako je rekla, da se fokusiraju na završetak radova na obnovi Narodnog muzeja u Beogradu. Ona se zahvalila predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću što se toliko bavi kulturom jer je to najbolji znak koliko nam je ona važna i koliko se vraća u fokus. Po njenim rečima, nema održivog razvoja naše zemlje bez takvog fokusa na kulturi jer nemoguće je zaboraviti kulturu i nadati se da ćemo imati dugoročan i dinamičan rast.


Plate, penzije...

Na molbu na prokomentariše navode sindikata da je povećanje plata na istom nivou kao ono što je ranije smanjeno, predsednica Vlade je rekla da su plate 2014. godine smanjene deset odsto, nakon toga 2015. su povećane četiri, a 2016. šest odsto i sada deset, tako da ne može da se kaže da je to samo vraćanje na staro. U zdravstvu je bilo dva plus pet odsto i sada deset odsto.

“Penzije – one najmanje nisu ni smanjivane – povećane su 1,25 odsto pa 1,75 i sada pet odsto. Kako to može biti vraćanje na staro?”, pitala je Ana Brnabić.


Potpisivanje pomenutog ugovora i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je kao istorijski u domenu kulture jer je time raskošni i bogati đerdan GMS-a obogaćen novim biserom, vrednom kolekcijom „Tarketa” nastalom nesvakidašnjim trudom, zalaganjem i vizionarstvom nekadašnjeg direktora Nikole Pavičića. Donatorstvo je, po ministrovim rečima, bitno obeležje svake razvijene i dolične kulture i njene tradicije jer, kada umetničko blago ostane u privatnom vlasništvu, protokom vremena najčešće se otuđi i nađe na drugim mestima umesto u kulturi u kojoj je nastalo. Takvi gestovi vraćaju donatorstvo na veliku scenu u srpskoj kulturi i zato je važno da se takvi postupci ohrabre i, u saradnji s Vladom Srbije, iznađu mogućnosti za poreske olakšice kompanijama i pojedincima koji se na takav način odužuju svojoj kulturi. Zahvaljujući se Kompaniji „Tarket” i Nikoli Pavičiću, Vukosavljević je naglasio da su se na taj način oni sami zlatnim slovima upisali u veliku gramatu srpske kulture, koja tokom istorije pripada svima onima koji se velikim gestovima donatorstva svojoj kulturi i svom narodu odužuju na doličan način.

Taj veliki dan za srpsku kulturu, po rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, pamtiće se kako godine budu dolazile po tome što se zajednički uspelo u nameri da se sakupi, sačuva i obnovi jedna velika kolekcija. On je predočio da je u domenu kulture upravo završeno renoviranje rodne kuće Borislava Mihalovića Mihiza u Irigu, a da će biti obnovljena i kuća Đorđa Natoševića u Slankamenu. Kada je reč o našem nacionalnom blagu u Mađarskoj, Mirović je ukazao na zajednički projekat u Sentandreji, gde će u zgradi nekadašnje Preparandije biti smešten Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske. Nakon obnove objekta, koju finansira mađarska vlada, i mi moramo, kako je naglasio Mirović, pokazati svoju sposobnost da sačuvamo naše vrednosti.

Izražavajući veliko zadovoljstvo i zahvalnost što je ta velika donacija realizovana, upravnica GMS-a Tijana Palkovljević Bugarski je ukazala na to da je to istorijski događaj, pre svega zbog kvaliteta kolekcije, ali i veliki korak unapred, koji pokazuje da je naša država spremna za takve promene i pronalazak rešenja da se poreskom olakšicom omogući tako vredan poklon. Matica srpska je zasnovana na ideji dobročinstva i filantropije i u godini u kojoj se obeležava 170 godina trajanja njene galerije, dobila je taj istorijski poklon s 83 dela, među kojima je 19 ruskih i srpskih ikona nastalih od 17. do 19. veka, 29 slika, crteža i skulptura renomiranih umetnika 20. veka i 35 slika velikog umetika Petra Lubarde.

Nina Popov

Foto: B. Lučić

 

Autor:
Pošaljite komentar