Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAVRŠENI DANI KAMENJARA: Uz tamburaše i riblju čorbu na Dunavu uživalo i staro i mlado (FOTO/VIDEO)

01.07.2023. 15:22 15:50
Piše:
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Dvodnevna manifestacija „Dani Kamenjara“ završena je uz zvuke tamburaša i prigodan ručak koji su pripremili takmičari kuvajući riblju čorbu i pasulj.

Tokom trajanja programa piće i hrana su bili besplatni, pa su posetioci mogli samo da uživaju u sunčanim danima na Dunavu. Najpre su preksinoć organizovani kviz, ekološka i likovna radionica za najmlađe, kao i kulturno-zabavni program za decu i odrasle kod restorana u Ulici Dom Kamenjara 83, gde su mogli da se čuju razni muzički žanrovi „za dušu”.

Drugog dana, zabava je nastavljena, a uz riblju čorbu, koju je pripremalo 15 ekipa učesnika, organizatori i predstavnici Udruženja „Kamenjar” u velikoj oraniji kuvali su pasulj i točili kraft pivo za sve posetioce.

– Ribolovačko naselje Kamenjar 1951. godine osnovali su radnici „Foruma“ i „Petra Drapšina“, koji su bili veliki ljubitelji ribolova – kaže predsednik udruženja Sima Mitrić. – Odlukom Gradske uprave iz šezdesetih godina zemljište je dato na upravljanje Udruženju „Kamenjar“, posle čega je Udruženje dalo svojim članovima rešenja za gradnju kuća. Ovde se svake godine družimo i ovo je naš dom, gde ćemo se okupljati i u narednom periodu. Svi smo ljubitelji Dunava, volimo da se družimo, pecamo i ugostimo sve ljude. Manifestacija se do sada s ponosom održavala svake godine u kontinuitetu.

Među takmičarima koji su kuvali najukusniju riblju čorbu vladalo je dobro raspoloženje, dok su recepti i motivi bili različiti. Ali na kraju, svi su bili složni da je najbitnije dobro druženje i da je važno samo učestvovati. Dobre savete i najbolji recept za riblju čorbu ekipi „Dnevnika“ odao je Dragan Ludoški iz tima „I staro i mlado...“ , koji je imao značajne uspehe tokom desetak godina učešća.

– Za najbolju riblju čorbu potrebni su sveža riba i paprika – kazao je Dragan. – Nema puno filozofije, jer što više filozofiraš tim gore. Treba pustiti ribu da odradi svoje i paprika da da šmek, zato je odnos ribe i vode najvažniji, dok su ostali sastojci stvar ukusa.

U ekipi „Tri paše“ sreću u kuvanju ovog ribljeg specijaliteta prvi put je okušao Željko Danilović sa Adica, koji je oduvek kuvao riblju čorbu u kućnoj varijanti sa društvom, ali nikad nije odlazio na ovakva dešavanja, pa je tek sada odlučio da se oproba sa svojim saborcima. Na jučerašnjem takmičenjnju riblju čorbu je kuvao i naš kolega i urednik rubrike „Svet“ Sava Savić.


Najbolja čorba Željka Danilovića

Najbolju riblju čorbu, po oceni žirija, skuvao je Željko Danilović. Drugo mesto pripalo je našem novinaru Milanu Bozokinu, a treće novinaru „Večernjih novosti“ Slobodanu Bajiću.

Proglašeni su i pobednici u pecanju. U konkurenciji devojčica najuspešnije su bile Nina Bogišić, Dora Balaš i pobednica Nataša Brkić. Kod dečaka najuspešniji su bili Ognjen Ivović, Gregor Strukarik, a pobedu je upecao Mihajlo Hađović.


– Detinjstvo sam često provodio na Kamenjaru kod drugara koji je ovde imao vikendicu – naglasio je naš kolega. – Dolazili smo leti na kupanje i pecanje, a zimi na klizanje. Kasnije me život odveo, delom u Sremske Karlovce, odakle mi je supruga, pa smo moj odličan drug i partner u kuvanju riblje čorbe Steva Tarabić odlučili da nazovemo našu ekipu „Oj, Karlovci“ i došli smo malo da „probamo“ ovaj Kamenjar i da pobedimo, ako ne, družimo se i sve je super.

Pre takmičenja u kuvanju riblje čorbe i krajnje žurke koja je razveselila sve prisutne na Kamenjaru, oko osam časova ujutru okupili su se mališani i mladi ribolovci. Kako kažu, ovo takmičenje u pecanju im nije palo teško, jer su kao pravi pecaroši navikli da se probude rano i da odlaze na Dunav kako bi upecali što više ribe.

– Pecam redovno od četvrte godine, ovo je moje treće takmičenje, a na prethodnim sam takođe bio uspešan i osvajao prva tri mesta – rekao je desetogodišnji Gregor, koji je sa drugarom Lukom istako da je kraj reke najvažnije imati strpljenja. – Svi koji žele da love ribe treba budu smireni i da ne paniče ako im otpadne udica, zato što će se iznervirati i tad će sve da im propadne, a to nije cilj, važno je da uživaju u pecanju.

A. Čegar

Piše:
Pošaljite komentar