Završen "Taste of Planet", festival nacionalnih kuhinja
U Novom Sadu je proteklih nedelju dana, šestu godinu zarednom održan festival nacionalnih kuhinja " Taste of Planet " tokom kojeg su brojne strane ambasade predstavile karakteristična jela svojih zemalja.
Festival su podržali Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i kompanije "Koka-kola" i "Hajneken".
"Ove godine su u programu učestvovale Koreja, Slovačka, Jermenija, Hrvatska, Indonezija i Iran. Na otvaranju festivala tradicionalno smo predstavili hranu zemlje domaćina - Srbije. Naredni dana, prisutni su uz hranu imali prilike da uživaju u muzičkim i plesnim tačkama kao i demonstraciji sportskih veština karakterističnih za tu zemlju! U tradiconalni ringišpil i kućice sa prodajom različitih đakonija i suvenira, na festivalu je posebno popularan bio foto-kutak sa bundevama i balama slame u kojem su brojni Novosađani pozirali za svoje profile na društvenim mrežama!", kaže Ivana Rajinac iz Color Media Communications koja je organizator ovog događaja.
Ambasada Koreje je pored svoje hrane predstavila i borilačke veštine karakteristične za tu zemlju dok su Slovaci počastili Novosađane ljutim petrovačkim kulenom i svojim čuvenim specijalitetom "krompirom u tepsiji".
Mirko Trušić iz HKP "Jelačić" iz Petrovaradina govorio je o specifičnostima kuhinja različitih regiona Hrvatske a prisutnima je poslužena dalmatinska pasta. Posebno je zanimljiv program bio u četvrtak kada je jermenska zajednica u Srbji predstavila svoju hranu ali i muziku a prisutnima se najviše dopala "Marlenka", čuvena torta od meda čiji recept je 1995. iz Jermenije u Češku doneo Georg Avetisjan.
U subotu su posetioci festivala ispred TC Promenada bili u prilici da uživaju u specijalitetima indonežanske kuhinje i nacionalnim plesovima te ostrvske države. Festival je zatvoren juče nastupom Ambasade Irana koja je predstavila ukusnu a nama malo poznatu hranu te prijateljske države.