Vreli radni dan na Kvantašu
Popularna Kvantaška pijaca je u podnevnim satima zjapila prazna. Osim prodavaca, koji dođu još po mraku, nije bilo nikog. Nesnosne vrućine oterale su potencijalne kupce, koji već od šest izjutra merkaju robu, ali je još ne kupuju na veliko.
„Ljudi se raspituju, ali ne kupuju voće i povrće za zimnicu jer je još uvek rano“, kaže prodavačica Milojka Elčić iz jedne piljarnice.
„Vrućine su velike i plaše se da bi se sve pokvarilo. Kraj avgusta i početak septembra su vreme najvećih letnjih gužvi na Kvantašu. Sva naša roba je od domaćih proizvođača iz bliže i dalje okoline, od Veternika, Futoga i Gložana pa sve do Šapca. Za dve nedelje bi trebalo da stignu popularni kornišoni pa će valjda biti i više kupaca. Kod nas je krompir 25 dinara kilogram, kupus 25, babure 35-40, karfiol 150, brokoli 250, šampinjoni 80, a paradajz 50.”
U gomili parkiranih kamiona s podignutim ciradama, koje su privremeni domovi i vrednih uzgajivača i snalažljivih nakupaca, može se naći gotovo sve. Reklo bi se da cene nisu mnogo drugačije nego na ostalim novosadskim pijacama, osim za povrće na yakove. S obzirom na to da je po kilogramu cena krompira 40-50 dinara, za pet kila između 120 i 150 dinara, a za deset 250-300, ušteda nije zanemarljiva. Paprike babure su 50 dinara za kupovinu na malo, a džak od pet kila je 150 dinara. Na paprike roge će ljubitelji ajvara morati još da pričekaju jer ih na Kvantašu trenutno nema. Crni luk je 40 dinara kilogram, a pet kila 150 dinara. Paradajz košta 50 dinara kilogram, krastavac 60, dok su tikvice 30. Za domaćice koje već razmišljaju o tome čime će se s ukućanima zasladiti zimi, treba reći da su breskve od 50 do 70 dinara, a šljive 80. Kilogram grožđa je 180 dinara, dok je gajba 140-145. Slatke i pozamašne lubenice prodaju se po 100 dinara komad, a dinje po 30 dinara kilogram. Našli smo i kupine, koje uvek drže svoju cenu pa se prodaju „na kašičicu” – ovog puta se 250 grama nudilo za 60 dinara.
S. Milačić