Veština točenja gorkog napitka
Akademija Apatinske pivare juče je obučavala novosadske šankere u pravilnom točenju piva u „Gerila baru“ na Trifkovićevom trgu.
Po rečima instruktora za točenje piva Apatinske pivare Željka Marića, procedura točenja izuzetno je važna da bi se sve prednosti točenog piva prenele do krajnjeg uživaoca tog napitka, za nekog pića, a za nekog hrane.
– Obukom u što kvalitetnijem točenju piva, koje se u idealnim uslovima sastoji iz devet koraka, želimo da ukažemo na prednosti točenog piva u odnosu na flaširano, a to su svežina, zaštićenost od svetlosti i konstantna temperatura – rekao je Marić, koji je juče obučio tridesetak barmena iz novosadskih lokala. – Gotovo sve to može se izgubiti ukoliko se pivo ne toči onako kako bi trebalo.
Osim uputstava o tome kako se održava higijena opreme za točenje, polaznici kursa saznali su i da izbegavaju da u čašu sipaju prve i poslednje kapi iz slavine, da se pivo sipa u jednom potezu, da je temperatura piva na slavini od tri do pet stepeni Celzijusa, da su mehurići u čaši znak da pivo nije dobro natočeno i da će mušteriju ono da nadima ili da ga boli glava, kao i da pena mora biti gusta, ujednačena i „debela dva prsta“.
Ta prva APA akdemija tokom aprila i maja obići će oko 300 barova, lokala, kafića širom Srbije, a polaznici kursa dobiće sertifikate, kao i lokali u kojima rade.
S. Kr.