Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uspešan prvi Međunarodni festival kulena u Kisaču

26.02.2023. 14:54 14:56
Piše:
Foto: Dnevnik/S. Šušnjević

Prvi Međunarodni festival kisačkog kulena okupio je u subotu u šatoru na stadionu FK “Tatra” ljubitelje i majstore ovog pikantnog specijaliteta. Posetioci su imali priliku da probaju različite lokalne gurmanluke, kobasice, čvarke i druge slane i slatke proizvode pravljene po tradicionalnim receptima.

Kulen nije pošteđen ovog “pravila” jer kako kažu majstori koji decenijama prave ovaj delikates, recept stariji prenose na mlađe, pa se pored poznavanja tajni, ipak u sve mora umešati i kvalitetan materijal ali i način rada. Meso koje Kisačani stavljaju u kobasicu je vrhunskog kvaliteta, a strogo se vodi računa i o začinima, te kako kažu paprika, ona iz Kisača takođe je bitan sastojaka dobrog kulena.

- Decenijama pravim kulen. Učio sam od oca, on od dede. Meso mora biti zrelo. Najbolje je ono od krmače: but, pečenica plećka...Nije dobro ako se stavlja meso od tovljenika. Onda brzo iscuri voda iz njega. Dodajemo paprike 2,5 posto u odnosu na kilažu mesa koji ide u kulen, a 1,8 soli. Neko stavlja i kim. Mi smo klali svinje u novembru, i tada smo pravili kulen. Stavili smo ga u pušnicu i sada je zreo. Nismo imali nikakvih problema tokom sušenja kobasica iako su temperature bile visoke za ovo doba godine – kaže Mihal Čorba, jedan od takmičara kulenijade.

Kako se u Kisaču znanje starih majstora prenosi na mlađe svedoči i ekipa gde su momci od po 15 godina takođe došli da se takmiče

Otac jednog od njih Mihael Privizer kaže da u poslednje vreme mladi nemaju prilike da uživo vide kako se pravi kobasica, s obzirom na to da se sve više kupuju već pripremljene za sušenje, te je kulenijada idealna prilika da se mladi upoznaju sa načinom pripreme.

- Sin je s drugarima poželeo da dođe na takmičenje i tako smo odlučili da se pridružimo – kaže on dok momci vredno pripremaju meso za strogo ocenjivanje žirija.

Tajna kisačkog kulena kaže Mihael ne postoji, jer svaka porodica pravi kobasicu za sebe i trudi se da samim tim bude najbolja. Bude i za prodaju, ali je to specijalitet koji Kisačani zapravo prave za svoje potrebe, te je zbog toga toliko ukusna.

Mihail Madacki predsednik žirija ovogodišnje kulenijade u Kisaču kaže da na ocenu utiče nekoliko faktora.

- Na izgled kulena utiče i to da li je kobasica dobro dimljena ili nije. Zatim da li je meso kompaktno, ili se raspada čim se odseče. Koliko ima masnoće, koliko je ona definisala kulen i tako dalje - kaže Madacki.

Sve do ove godine u okviru Kisačke kulenijade ocenjivala se samo fermentisana kobasica. Od ove godine prema rečima Jana Madackog iz Udruženja građana Kisački kulen i jednog od organizatora manifestacije prošireno je takmičenje, kako bi se videlo ko su bolji majstori.

- Hoćemo da vidimo da li ima majstora koji mogu da naprave bolju kobasicu od ove u Kisaču. Ima dosta anegdota u vezi sa kisačkim, kulpinskim i bačkopetrovačkim majstorima, pa da vidimo ko je bolji. Imamo 35 ekipa iz okoline Kisača, po jednu iz Slovačke i Bosne i Hercegovine- kaže Madacki.

Komad kobasice u Kisaču koštao je  između 1.900 i 2.000 dinara, a reč je o kobasici od 800 do 900 grama.

U okviru zabavnog programa, nastupili su „Lađo i Đudi brend bend”, „Euro bend” i „Domino bend”, a manifestaciju je otvorila zamenica predsednika Skupštine grada Kristina Karaić.

S. Aničić Ilić

 

Piše:
Pošaljite komentar