scattered clouds
3°C
04.11.2024.
Нови Сад
eur
117.0166
usd
107.3645
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Успешан први Међународни фестивал кулена у Кисачу

26.02.2023. 14:54 14:56
Пише:
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Први Међународни фестивал кисачког кулена окупио је у суботу у шатору на стадиону ФК “Татра” љубитеље и мајсторе овог пикантног специјалитета. Посетиоци су имали прилику да пробају различите локалне гурманлуке, кобасице, чварке и друге слане и слатке производе прављене по традиционалним рецептима.

Кулен није поштеђен овог “правила” јер како кажу мајстори који деценијама праве овај деликатес, рецепт старији преносе на млађе, па се поред познавања тајни, ипак у све мора умешати и квалитетан материјал али и начин рада. Месо које Кисачани стављају у кобасицу је врхунског квалитета, а строго се води рачуна и о зачинима, те како кажу паприка, она из Кисача такође је битан састојака доброг кулена.

- Деценијама правим кулен. Учио сам од оца, он од деде. Месо мора бити зрело. Најбоље је оно од крмаче: бут, печеница плећка...Није добро ако се ставља месо од товљеника. Онда брзо исцури вода из њега. Додајемо паприке 2,5 посто у односу на килажу меса који иде у кулен, а 1,8 соли. Неко ставља и ким. Ми смо клали свиње у новембру, и тада смо правили кулен. Ставили смо га у пушницу и сада је зрео. Нисмо имали никаквих проблема током сушења кобасица иако су температуре биле високе за ово доба године – каже Михал Чорба, један од такмичара куленијаде.

Како се у Кисачу знање старих мајстора преноси на млађе сведочи и екипа где су момци од по 15 година такође дошли да се такмиче

Отац једног од њих Михаел Привизер каже да у последње време млади немају прилике да уживо виде како се прави кобасица, с обзиром на то да се све више купују већ припремљене за сушење, те је куленијада идеална прилика да се млади упознају са начином припреме.

- Син је с другарима пожелео да дође на такмичење и тако смо одлучили да се придружимо – каже он док момци вредно припремају месо за строго оцењивање жирија.

Тајна кисачког кулена каже Михаел не постоји, јер свака породица прави кобасицу за себе и труди се да самим тим буде најбоља. Буде и за продају, али је то специјалитет који Кисачани заправо праве за своје потребе, те је због тога толико укусна.

Михаил Мадацки председник жирија овогодишње куленијаде у Кисачу каже да на оцену утиче неколико фактора.

- На изглед кулена утиче и то да ли је кобасица добро димљена или није. Затим да ли је месо компактно, или се распада чим се одсече. Колико има масноће, колико је она дефинисала кулен и тако даље - каже Мадацки.

Све до ове године у оквиру Кисачке куленијаде оцењивала се само ферментисана кобасица. Од ове године према речима Јана Мадацког из Удружења грађана Кисачки кулен и једног од организатора манифестације проширено је такмичење, како би се видело ко су бољи мајстори.

- Хоћемо да видимо да ли има мајстора који могу да направе бољу кобасицу од ове у Кисачу. Има доста анегдота у вези са кисачким, кулпинским и бачкопетровачким мајсторима, па да видимо ко је бољи. Имамо 35 екипа из околине Кисача, по једну из Словачке и Босне и Херцеговине- каже Мадацки.

Комад кобасице у Кисачу коштао је  између 1.900 и 2.000 динара, а реч је о кобасици од 800 до 900 грама.

У оквиру забавног програма, наступили су „Лађо и Ђуди бренд бенд”, „Еуро бенд” и „Домино бенд”, а манифестацију је отворила заменица председника Скупштине града Кристина Караић.

С. Аничић Илић

 

Аутор:
Пошаљите коментар