Udruženje sportskih ribolovaca i naselje „Kamenjar” obeležili jubilej kuvanjem čorbe
Udruženje sportskih ribolovaca i naselja “Kamenjar” juče je kraj Dunava takmičenjem u kuvanju riblje čorbe obeležilo vredan jubilej - 70 godina postojanja.
U 12 kotlića krčkala se riblja čorba, a prvo mesto osvojili su članovi “Tamburica festa”, koju su činili učesnici Likovne kolonije i organizacionog odbora festivala, a koji su pripremili riblji paprikaš na mađarski način. Priređen je bogat program, te su predškolci i osnovci učestvovali na ribolovačkoj radionici, a goste su zabavljali tamburaši.
Prema rečima predsednika Udruženja Sime Mitrića ribolovačko naselje “Kamenjar” su 1951. godine osnovali radnici preduzeća “Forum” i “Petar Drapšin”. Odlukom Gradske uprave iz 1960-tih godina zemljište je dato na upravljanje Udrženju “Kamenjar”. Do danas je izgrađeno oko 400 kuća u kojima živi više od 100 porodica.
- Osim kotlića, odlučili smo da tradicionalno pripremimo i pasulj u oraniji od 110 litara - kazao je Mitrić. - Slavlje i takmičenje su protekli u sjajnoj atmosferi. Jedva smo dočekali da se stabilizuje epidemiološka situacija, da se ponovo okupimo i da se družimo uz dobru hranu i piće.
Član ekipe “Tanburica festa” Slobodan Bajić istakao je da je konkurencija bila jaka, te je izuzetno zadovoljan osvojenim prvim mestom.
- Iako se kuvalo pored Dunava, sunce je nemilosrdno pržilo, pa nije bilo ni malo jednostavno stajati pored vatre skoro sat vremena - rekao je Bajić dodavši da su članovi ekipe gurmani i slikari koji često pripremaju specijalitete i jela na otvorenom. - Tajna dobrog ribljeg paprikaša je sveža riba i što manje začina kako bi ukus došao do izražaja, a ostalo “odradi” vatra.
S. K-č