Riblja pijaca miriše na leskovački roštilj
Majstori leskovačkog roštilja za sve prisutne na Ribljoj pijaci pripremili su u ponedeljak degustaciju pljeskavice teške 35 kilograma povodom otvaranja manifestacije „Dani leskovačkog roštilja”, koja će trajati do subote, 14. septembra.
Miris velike pljeskavice i roštilja okupio je veliki broj građana koji su se našli u blizini te pijace. Priprema pljeskavice, njeno pečenje, kao i prevrtanje, bili su prava atrakcija, koja je zadržala prisutne do same degustacije.
Pomoćnica direktora Javnog komunalnog preduzeća „Tržnica” za marketing i odnose s javnošću Ana Pataki poželela je dobrodošlicu Turističkoj organizaciji grada Leskovca i navela da će sugrađani cele ove nedelje imati priliku da probaju leskovačke specijalitete.
– „Roštiljijada” kao manifestacija postoji 30 godina, a gotovo četvrtinu vremena je Novi Sad, kroz saradnju „Tržnice” i TO Leskovca, imao priliku da predstavi specijalitete od mesa koje pripremaju majstori leskovačkog roštilja – kazala je Ana Pataki.
O značaju i veličini manifestacije „Roštiljijada” govorio je direktor Turističke organizacije grada Leskovca Nebojša Kocić. On je naglasio da je ove, jubilarne 30. godine, ta manifestacija imala odličan odziv u Leskovcu, i izrazio posebno zadovoljstvo zbog održavanja te manifestacije i u našem gradu.
– Ove godine opet je oboren rekord u pravljenju velike pljeskavice od 66,5 kilograma mesa, a ovde ćemo napraviti pljeskavicu od 35 kilograma mesa da bi ljudi videli kako se to radi – naveo je Kocić. – Naš motiv je upravo degustacija onoga što nudimo da bi ljudi iz Novog Sada i gosti grada mogli probati leskovački roštilj i da ih ujedno pozovemo na 31. „Roštiljijadu”.
Do subote, Novosađanima i gostima našeg grada će, osim roštilja, biti ponuđeni i ostali autentični specijaliteti iz tog kraja, poput dimljene vešalice, mućkalice, gurmanske pljeskavice, u koju idu kačkavalj i slaninica, i mnogi drugi.
Roštilj-majstor Igor Todorović za naš list otkriva tajnu leskovačkog roštilja.
– Tajna je u roštilj-mesu, zato što se sprema na specijalan način i to retko ko može da spremi – istakao je Todorović. – Naša glavna atrakcija ovih šest dana je leskovački roštilj, a reakcije Novosađana su perfektne. Mi se trudimo da gramaža bude lepa, da se stvarno oseti ukus mesa. Imamo brojne specijalitete, a izdvojio bih i leskovačku mućkalicu, koja je prelepa i pikantna i u koju ide šest-sedam vrsta mesa.
K. Ivković Ivandekić