Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Razvod braka” mamac za goste

03.04.2017. 10:30 10:37
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: U Ulici Jurja Križanića 4 u Petrovaradinu smešten je restoran provokativnog naziva – „Razvod braka”. Vlasnik Jovan Gajić kaže da ideja za ime nije došla iz ličnog iskustva, iako je u šali, prilikom upoznavanja, kao iz topa „ispalio” da je „promenio deset žena”.

"Odavno sam rekao da, ako jednoga dana budem imao kafanu ili restoran registrovanu na moje ime, da će se zvati „Razvod braka”. Ideju sam dobio 1987. godine, kada sam bio u disko-klubu istoimenog naziva u Bukovcu", kaže Jovan. 

Jovan ne krije da, kada je ugostiteljstvo u pitanju, njegova supruga Zora ima znatno više iskustva jer je upravo ona ta koja je svojevremeno vodila čuvenu kafanu „Složna braća” u Šajkašu, a potom i restoran u okviru igrališta FK „Petrovaradin” i restoran domaće kuhinje „Kod Zore”, smešten odmah iza banke i pošte.

"Supruga je penzionisana pre dve godine i dočekao sam priliku za kafanu po sopstvenoj želji", kaže vidno zadovoljan Jovan i dodaje da pošto nemaju baštu, u zimsko vreme ima mnogo više posla. Dolaze gosti iz Beograda, Zemuna, Apatina i Sombora, a specijalitet kuće su pohovani papci, škembići u saftu, kolenice i butkice, sve po pristupačnim cenama.

"Izučio sam za šofera, kuvara i konobara i uverio se u to šta je to što će potpuno da zadovolji gosta", kaže Jovan.

Dok uz kafu ćaskamo s našim domaćinom, za susednim stolom supruga Zora sedi s dvojicom stalnih gostiju, od kojih je jedan ovu priču odmah začinio anegdotom.

"Svojevremeno, dok sam natenane ispijao prepodnevno pićence, stala su dva automobila ispred kafane. Krenuli gosti da ulaze, kad jedan od njih zastade, pročita naziv i reče: „Ja ne ulazim, ne bih da izazivam sudbinu!” A ja, kada sam čuo o čemu je reč, reših da ga oraspoložim, naglasivši: „A ja ću, prijatelju, dolaziti ovamo sve dok se ne razvedem.”

Jova , koji je 17. marta nekadašnju kafanu „Merak” preimenovao u „Razvod braka”, do penzije ima još dve godine.

"Videću hoću li, posle penzionisanja, nastaviti da se bavim ugostiteljstvom. Imam dvoje dece koji se ne bave tim poslom i dvoje unučadi u kojima uživam, tako da ću dobro razmisliti o tome šta i kako dalje. A kada je već reč o razvodu, bilo je i kod mene nekih pokušaja, ali Zora i ja uvek pronađemo zajednički jezik", uz osmeh je istakao Jovan.

Mnogi ne vole ni da čuju za papke, ali pravi gurmani znaju šta je dobar zalogaj. To potvrđuje i Jovin recept za specijalitet kuće.

"Obare se pa otkoste samo prednji papci, a u svakom ima 27 koščica. Potom se urolaju i poput „karađorđeve šnicle” uvaljaju u brašno, jaja i prezlu. Prženi se služe uz tartar-sos i bareni krompir", veli Jovan, koji svoj specijalitet nudi u malim i velikim porcijama.

S. Savić

Foto: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

Piše:
Pošaljite komentar