Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Približava se sezona svinjokolja: Tovljenici 160 dinara

18.11.2017. 12:28 12:32
Piše:
Foto: Dnevnik (R. Hadžić)

Približava se zima, a sa hladnijim danima u Vojvodini počinju i svinjokolji.

Mnogi se sa osmehom još sećaju 29. novembra nekadašnjeg Dana republike SFRJ, kada su se tradicionalno širom naše pokrajne organizovali svinjokolji. Nekada je svako domaćinstvo klalo po nekoliko tovljenika i ceo postupak je znao da traje i po nekoliko dana, a sada se sve svelo na jedno svinjče.

Uprkos velikoj ponudi gotovih mesnih proizvoda, mnogi uveliko planiraju kupovinu svinja kako bi napunili zamrzivače i špajz i jeli ukusne domaće đakonije, a neki su, uglavnom u seoskim domaćinstvima, tovili svinje za svoje potrebe.

Trenutno u okolini Novog Sada kilogram žive vage tovljenika je od 160 do 180 dinara, a za one izbirljive u mesarama svinjske polutke mogu se naći po ceni od 250, pa sve do 330 dinara. Sveža slanina obrađena za sušenje košta oko 280 dinara, plećka 450, a pečenica za sušenje 580 dinara.

Domaćini začine za svinjokolj mogu nabaviti na pijaci, lokalnim crevarama ali i u pojedinim mesarama. Gotova smeša začina za 10 kilograma kobasica košta oko 160 dinara, 100 grama slatke ili ljute paprike staje od 80 do 100, dok je tucana nešto skuplja i nudi se za 150 dinara. Pored paprike neizostvani začini su biber i beli luk u prahu koji staju 60, odnosno 110 dinara za 100 grama.  Poslednjih godina, oni koji su već iskusni u svinjokolju kupuju u radnjama zdrave hrane krupnu morsku so, jer kako kažu ona bolje istakne ukus mesa.


Mangulica sve popularnija

Mangulica je stara sorta svinja koja je proteklih godina postala ponovo popularna. Nije zahtevna za držanje, daje meso izuzetnog kvaliteta i ukusa, a njena mast sadrži vrlo malo “lošeg” holesterola. Tako tokom sezone svinjokolja vlada veliko interesovanje za ovu vrstu svinje, a u okolini Novog Sada cena žive vage kreće se od dva evra, pa naviše.


Pakovanje prirodnih tankih creva od 10 metara staje 180 dinara, a pola metra veštačkih creva za kulen košta oko 16 dinara. U crevarama za one izbirljive nude se i posebna deblja creva iz uvoza, a koja se najviše koriste prilikom pravljenja yigernjača, švargli i krvavica, a za koja je neophodno izdvojiti i do 480 dinara za 5 komada.

Kada se sve sabere, dok se svinja obradi i pripreme đakonije za duge zimske dane treba izdvojiti negde oko dvadesetak hiljada dinara. Međutim, iako svinjokolj iziskuje dosta rada na kraju kada se sve završi domaćini su zadovoljni, jer su proveli divan dan uz drženje, piće i dobru hranu.

S. Kovač

Piše:
Pošaljite komentar
U subotu Sremski svinjokolj u Zasavici

U subotu Sremski svinjokolj u Zasavici

02.12.2015. 18:06 13:33
Stručnjaci savetuju: Oprezno u sezoni svinjokolja

Stručnjaci savetuju: Oprezno u sezoni svinjokolja

17.12.2014. 19:29 15:03