Почела сезона спремања зимнице, тезге пуне, шљиве се највише продају
Како одмиче лето и пролазе годишњи одмори гужве на пијацама, а нарочито на Футошкој, све су веће. Купци ужурбано пролазе, повремено застану да разгледају робу и цене, а потом, узависности од потреба и могућности, задрже се код неке од тезги и пазаре.
Понуда је разноврсна, а најпрометнији део пијаце је онај са воћем и поврћем. Црвене воћке које су у јеку летње сезоне биле најпримамљивије сада замењују нове, попут грожђа, крушака, шљива и јабука, док се на понекој тезги нађу и јужне, увек актуелне.
Према речима продаваца, највише се продају шљиве. Килограм ове воћке може да се пазари по цени од 80 до 100 динара. Цене црног и белог грожђа прилично су уједначене, те се крећу од 100 до 160 динара. За крушке је потребно издвојити од 100 до 150 динара, док се јабуке, у зависности од величине и квалитета, могу пронаћи по цени од 50 па до 100 динара.
Ту су и нектарине, које углавном стају од 100 до 150 динара, док цена бресака варира од величине плода, па су најситније 80, а оне најкрупније чак 180 динара. Опсег цена боровница је прилично широк, па се килограм ове воћке може купити за 450, а док је највиша цена 800 динара. Малина има само на једној тезги и коштају 1.000 динара. Лубенице је остало мало па јој је цена снижена на 50 динара по килограму. Воћка која постаје све актуелнија је смоква. За ситније плодове треба издвојити 150, док су најкрупнији 200 динара по килограму.
Уколико се неко од купаца ипак одлучи за јужно воће, банане ће платити од 130 до 220 динара по килограму, док је само пре недељу дана могла да се набави за 85 динара. Цене грејпа и лимуна и су једнаке и килограм је 250 динара, док се цена naranye креће и до 300. Ананас може да се набави за 100 до 250, а авокадо за 80 динара.
Сезона зимнице полако се приближава, тако су најтраженији краставци корнишони, фефероне, црвене паприке роге, али и сомборска љута и слатка паприка, погодна за припрему различитих специјалитета.
Домаћице су почетком септембра почеле да се припремају за прављење туршије па неке повртне врсте купују у великим количинама. Килограм корнишона може да се набави по цени од 100 до 200 динара, а фефероне за 300 динара. За припрему ајвара купује се црвена рога и то по цени од 130 до 150 динара. Цена сомборске љуте паприке варира од 120 до 200, док је слатка нешто јефтинија и кошта од 100 до 150 динара. Ко планира да прави зимницу од цвекле, за килограм ће издвајати 150 динара. Бабуре су снижене на 100, а краставац може да се набави по цени од 50 до 80 динара. Паприка љута рога стаје од 100 до 130 динара. Парадајз је, такође, јефтинији и кошта од 100 до 120 динара по килограму, док је сорта воловско срце 150 динара. Цене кромпира се крећу од 70 до 100, купуса од 70 до 80, а карфиола од 130 до 200 динара по килограму.
Patliyan стаје 100-130, тиквице од 50 до 100 динара, шаргарепа од 80 до 130, а празилук 300 динара. Лист целера је 50, а корен 350 динара. Килограм кукуруза шећерца кошта око 60 динара. У овом случају, најчешћи су попусти на количину попут: четири, пет или шест клипова за 200, у зависности од величине истог. Црни лук је 100 динара. За килограм пасуља, зависно од сорте, треба издвојити од 400 до 800, а за боранију 300 динара. Блитва је 80, а спанаћ 500 динара по килограму.
Много је и тезги на којима се продају домаћи производи попут јаја, меда, домаћих зачина, па је и таква роба веома популарна међу купцима. Цене јаја крећу се од 16 до 19 динара. Зачини попут млевеног бибера, слатке или љуте, туцане или димљене паприке коштају 2.000 динара по килограму. Литра куваног слатког парадајза кошта 200 динара, а љутог 300. Тегла домаћег пекмеза, било да је од шљиве или од кајсије, може да се набави за 500 динара.
За љубитеље печурака ствари стоје овако: 400 грама шампињона стаје 80 динара, 300 грама буковаче 250, килограм вргања је 1.500, а килограм шитаки печурке 1.700 динара.
На једној од тезги изложена је широка понуда природног домаћег меда и производа од меда, припремљених у селу Вајска. Килограм багремовог меда на овој тезги кошта 1.200 динара. Ливадски и мед од уљане репице стају по 900 динара. Иста количина цветног праха, односно полена, може да се набави за 1.600, док је бочица капи прополиса 200 динара. Осим наведеног, овде могу да пазаре и љубитељи домаће ракије. Тако ће они за шљиву, јабуку и лозу да издвоје 400, за дуњу и кајсију 600, а за ораховачу 800 динара по литри.
Поред актуелних цена робе, продавци свакодневно припремају за купце разне акцијске цене и попусте на количине. Тако су тезге ишаране натписима попут „2 комада белог лука за 50” и „2 килограма бресака за 150”. Има и шаљивих порука на тезгама са воћем и поврћем, које су најчешће упућене пробирљивим купцима попут „Бирај и узми! Не копај, не ори, не буши!”. Тако је атмосфера на пијаци веома позитивна за шта су, наравно, заслужни духовити и љубазни продавци.
Д. Клашња