Pihtije moraju dugo da “šapuću”
Rumenačka pihtijada, 13. po redu, održana je juče na košarkaškom i rukometnom terenu u Rumenki. Više od 3.000 posetilaca došlo je sa svih strana da proba nadaleko poznate rumenačke pihtije, a, pored tog jela,
oko 150 izlagača je učestvovalo na manifestaciji, nudeći suhomesnate proizvode, sireve, vina i rakije, slatkiše, ručne radove. Za posetioce je pripremljen i bogat kulturno-umetnički program. Neizostavan deo manifestacije bio je takmičenje za najbolje pihtije, u čemu se oprobalo 40 takmičara.
- Birali smo pobednike u standardnoj kategoriji, što se odnosi na pihtije od čistog svinjskog mesa, i kombinovanoj, u koju idu različite vrste mesa - kaže jedan od organizatora Vladimir Zoranović. - Birali smo i pihtiju najlepšeg izgleda.Specijalno za jučerašnju manifestaciju skuvano je dva puta po 1.600 litara tog jela, koje je moglo da se pazari u porcijama po pola kilograma za 200 dinara, a bilo je i prilike za degustaciju. Za rumenačke pihtije često se kaže da su postale pravi brend Rumenke, a tajna je da jelo ne sme da vri, nego samo “šapuće”, kako kaže glavni kuvar te manifestacije Mladen Zoranović.
- Jednostavno se kuvaju rumenačke pihtije - objašnjava Zoranović, koji je i predsednik Udruženja “Rumenačka pihtija”. - Namestimo materijal u oraniju, odnos vode i mesa da bude dva prema jedan, i onda se kuva na tihoj vatri, kao supa nedeljom. Za ovu priliku, stavili smo oko 900 kilograma svežeg mesa od glava, nogica, butkica i jezika. Od začina dodali smo malo zeleni, lorbera, malo šargarepe, da da boju, biber u zrnu i, naravno, soli. Stavljamo i malo belog luka pre kraja kuvanja, da zamiriši. Kad razlivamo u činije, ne stavljamo beli luk, jer neko voli, neko ne, pa ko hoće, može da doda.
Pihtije su sezonsko jelo, koje se, tradicionalno, pravi nakon svinjokolja. Ljubav prema tom delikatesu, kaže jedan od posetilaca Pihtijade, Milan Zlojutro, kod mnogih dolazi s godinama.- Kako idu godine, tako se i pihtije više vole. Svake godine probam rumenačke i mislim da su najbolje, jer imaju sjajan ukus, a iza njih je i tradicija - kaže on.
Da pihtije s razlogom nazivaju rumenačkim brendom, potvrđuje i Julijana Čordakov iz Rumenke, koja je redovni posetilac ove manifestacije.- I sama volim da spremam to jelo, koje mora dugo da se kuva. Svako ima svoj način, a ja, uz meso, koje je prethodno usoljeno i odstojalo nekoliko dana, stavim samo beli luk i vodu. Oko tri sata krčkam pihtije na tihoj vatri - kaže Julijana Čordakov.
D. Ristić
Dragica Kaluđerski dvostruki pobednik
Nagradu za najbolju standardnu pihtiju, koja je od čistog svinjskog mesa, na jučerašnjoj manifestaciji ponela je Dragica Kaluđerski iz Sivca, koja je nagrađena i kao najbolja u kategoriji “Najlepša pihtija”. U kuvanju pihtije od kombinovanog mesa, prema mišljenju žirija, najbolji je bio Jovan Pavlović iz Brankovine kod Valjeva.