Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MALI KUVARI Nema zdravlja bez voća i povrća (foto)

09.11.2019. 21:25 21:28
Piše:
Foto: F. Bakić/OŠ Nikola Tesla, mali kuvari

Demonstracija pripreme obroka po principima zdrave ishrane održana je juče u OŠ „Nikola Tesla” s đacima prvog razreda, a pripremu hrane su pomogli i učenici Srednje ekonomske škole „Svetozar Miletić” sa smera kulinarski tehničar.

Kako je rekla lekar specijalista higijene Dragana Balać iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, svake godine je oktobar posvećen ishrani, a 16. oktobar je Svetski dan hrane, stoga se trude da u kontinuitetu osnovcima i predškolcima predoče koliko je bitno zdravo i pravilno se hraniti.

– Ove godine je akcenat na mineralima i vitaminima, ali uvek nekako provučemo to da pravilna ishrana u stvari iziskuje redovne obroke jer je to suština – kazala je dr Dragana Balać. – Pripremili smo im one obroke koji bi trebalo da budu svaki dan na stolu, odnosno namirnice bogate vitaminima i mineralima, zatim žitarice, kao i mleko i mlečne proizvode. Mnogo im skrećemo pažnju na važnost voća i povrća jer smo primetili kroz praksu na Institutu da ih deca vrlo slabo konzumiraju. Još više poražavajuće je činjenica da dosta dece nema kuvane obroke, ne znaju za papriku ili brokoli, stoga se mora apelovati i na roditelje da se vrate starim tradicionalnim navikama i počnu da ih praktikuju jer to takođe doprinose zdravom razvoju.

Pripremili smo đacima obroke koji bi trebalo da budu svaki dan na stolu, namirnice bogate vitaminima i mineralima, žitarice, mleko i mlečne proizvode (Dragana Balać)

Kako je rekla, u PU „Radosno detinjstvo” su završili tu akciju i odziv je bio odličan, a deca oduševljena. Sudeći po reakcijama osnovnoškolaca, kada su videli šarolike tanjire pune zdravlja, rekli bi da su i oni više nego očarani.

– Sve mi se dopada, ne mogu da se odlučim šta bih prvo pojeo – rekao je mali Filip Đilas. – Ovo mi je najbolji dan u školi, nikada nisam imao ovakvu užinu! Sve ću da pojedem!

Svi drugari su se složili s Filipom i uglas su uzvikivali da ne znaju odakle bi prvo počeli, da li od slanog tanjira ili od slatkog.

– Ovo mi je najbolji dan na doručku, baš ima svega: ribe, jaja, banana, paradajza, ma, sve ono što mnogo volim – kazao nam je Miljan Gašević i dodaje da će sigurno probati od svega po malo.

Kako je rekla mlada kulinarska nada iz Ekonomske škole Jelena Gagić, pripremili su za decu integralna peciva i dva slana tanjira puna tunjevine, barenih jaja, sira, salame, zelene salate, paprike, paradajza, maslina i slično. Za dezert deca su se mogla osvežiti kruškama, jabukama, suvim voćem (kajsijama i šljivama) i grožđem. Po njenom mišljenju, za mališane je veoma dobra opcija što mogu dosta da nauče o pravilnoj ishrani i zašto je ona važna, a samim tim se zdravije i hrane.

I. Bakmaz

D. Milosavić

Piše:
Pošaljite komentar