Od juče otvorene pijace, proizvođači jedva dočekali posao
NOVI SAD: Novosadske pijace, kojima upravlja Javno komunalno preduzeće „Tržnica” Novi Sad, osim Temerinske, Najlon i one u Sremskoj Kamenici, juče su otvorile svoja vrata, a radno vreme će biti od 7 do 14 časova.
Zbog pandemije koronavirusa, pijace nisu radile mesec dana te je oduševljenje prodavaca juče bilo i te kako primetno. Ipak, većina pijaca je bila poluprazna, s malim brojem prodavaca, koji će se vremenom povećavati. Jedna od najprometnijih bila je Futoška pijaca, koja je imala nekoliko postavljenih tezgi. Uglavnom svi prodavci na toj pijaci su imali zaštitnu masku i rukavice, a za „Dnevnik” su otkrili da su jedva dočekali da pijaca počne da radi, iz više razloga.
Jedna od njih je Zorica Bjeković, koja na Futoškoj pijaci prodaje jaja s farme „Bjeković”, a koja je navela da se većina prodavaca dobro snašla u ovoj krizi zbog onlajn mogućnosti koje postoje, ali da je ipak bolji način funkcionisanja i prodaje – direktna kupovina na pijaci.
Radujemo se što počinjemo da radimo, jedva smo čekali da krenemo, dosta je bilo, ipak je ovo razrađen posao i nešto što funkcioniše, naglasila je veselo Zorica.
Prebacili su se, kako dodaje, i na pijačnu „Fejsbuk” grupu i radili su dostave.
Dobro je i to funkcionisalo, rasprodalo se, ali ipak se proda mnogo više ovako, na pijacama. Ljudi su navikli na ovakav način kupovine, vole da dođu da nas vide, da popričamo, da izaberu ono što žele da kupe, veli Zorica.
S osmehom, dobrom voljom i svežim povrćem dočekali su otvaranje pijace i Slavica i Đoka Mur, koji su kao najveći problem zatvorene pijace naveli robu koja može da propadne.
Iskreno, jedva smo dočekali da pijaca počne da radi jer roba propada! Ju radosti i veselja!, istakla je Slavica.
Kako je dodala, nakon što su zatvorili pijace, nisu ništa radili po tom pitanju, a vremenom su i oni malo prešli na onlajn prodaju, ali to ne može nikako da nadoknadi ovaj način kupovine. Nemaju svi internet, niti pametne telefone, stariji su udaljeni od mlađih i teško je sve organizovati. Morali smo paziti da roba ne propadne, a najviše su se prodavali luk i krompir, kaže Slavica.
Saša Albijenić je jedan od prodavaca voća koji se u toku ovog vanrednog stanja nije priključio onlajn prodaji i dostavi preko društvenih mreža i sajtova jer mu se to, kako kaže, ne bi isplatilo. Ipak, taj mesec iskoristio je na pozitivan način i sredio dvorište za koje pre, zbog posla na pijaci, nije imao vremena.
Nikako nisam funkcionisao ovaj mesec dan, kod kuće sam radio, sređivao dvorište i to je to, rekao je Saša.
Nije, kako kaže, prodavao ništa, ni onlajn jer nema od toga ništa, dok odeš, dok platiš gorivo – ne ostane ti ništa, to je samo propaganda.
Voća nije mnogo stradalo jer imam hladnjaču. Kako se ne bih radovao što je krenulo danas, kod kuće sam sredio sve što sam imao tokom ovog meseca, poručuje Saša.
Zatvorene pijace nisu na svakog prodavca jednako uticale jer neki od njih imaju i druga prodajna mesta koja nisu u sklopu pijaca. Jedan od takvih primera je pecivoteka „Kod Dona”, a Viktor Milosavljević je za „Dnevnik” naveo da se oni nisu prebacili na onlajn verziju jer za njom nije bilo potrebe. Ipak, oglašavali su se na društvenim mrežama da bi svoje verne kupce s Futoške pijace obavestili da ih mogu pronaći i na drugom mestu, kod Riblje pijace.
Prodajemo pekarske proizvode pa nismo u potpunosti obustavili posao tako da je sve funkcionisalo dobro uprkos ovoj situaciji, kazao je Viktor.
Po njegovim rečima, što se tiče zaštitnih mera, treba da se ponašaju kao da je to uvek prisutno i on misli da će takav neki misaoni sklop i da se stvori kod ljudi, neće više nikad biti kao što je bilo ranije.
Vodili smo računa o higijeni i pre ovoga, a sad samo još ozbiljnije, veli Viktor.
Pandemija koronavirusa donela je štete mnogima, a samim tim i proizvođačima koji svoju robu na pijacama nisu mogli prodavati mesec dana. Kolika je šteta u pitanju, pokazaće se vremenom, a jedna od prodavačica na Futoškoj pijaci, koja je želela da ostane anonimna, navela je da u najvećoj meri ispaštaju prodavci koji imaju više od 65 godina, kao i porodice s malom decom u kojima je jedini roditelj koji je radio – ostao nezaposlen.
Nina Komel, umetnica:
Danas sam kupila malo više povrća, s obzirom na to da je povrća u marketima vrlo slabo i lošeg kvaliteta.
Ovaj mesec kako nisu radile pijace, kupovala sam više u marketima u kojima su gužve bile jako velike tako da je ovo mnogo bolje.
Obradovala sam se što su počele da rade, a na Riblju pijacu dolazim zato što živim blizu pa sam redovno ovde.
Milan Milanović, muzički umetnik:
Došao sam da kupim naranye, a i inače kupujem povrće i voće. Dok pijace nisu radile, kupovao sam stalno u prodavnicama, prilagođavam se pravilima, mada mi je svejedno da li ću kupiti na pijaci ili u marketu, ne vidim neku razliku, sve zavisi od ponude koja je dostupna.
Ipak, obradovao sam se što su pijace počele da rade.
Olga Inikova, domaćica:
Obradovali smo se sin i ja što pijaca radi, a došli smo da kupimo jagode.
Ovih mesec dana smo kupovali sve što nam je potrebno u marketima, mada znam da je postojala „Fejsbuk” grupa preko koje je moguće naručiti robu koja bi bila dostavljena na kućnu adresu. Mi smo bili zadovoljni kvalitetom povrća i voća i u marketima.
Aleksandar Nikolić, profesor:
Danas sam došao da kupim mirođiju za sos i mladi krompir, ali ih, nažalost, nema.
Dok pijace nisu počele da rade, kupovao sam u marketima, što se tiče kvaliteta i cena uglavnom je to sve slično, ali ipak više volim da kupujem na pijaci.
Naročito na Ribljoj – em živim u blizini, em se svi znamo, svi smo kao jedna velika porodica.
Trebalo je da nam daju plato ispred Spensa da bismo i dalje prodavali jer mali proizvođači nisu imali gde da prodaju svoju robu, istakla je naša sagovornica.
Kako je dodala, sve njene kolege koji imaju više od 65 godina su u velikom problemu jer nisu mogli da se snađu tokom ovog vanrednog stanja.
Nisu mogli da rade i zbog toga nemaju apsolutno nikakve prihode. Mi smo se nekako tu još vrzmali i radili, ali njima je to baš problem. Uprkos tome, mislim da je populacija s malom decom najgore prošla jer svi znamo koliko košta samo jedan „pampers”, kaže naša sagovornica.
Uslov za otvaranje zelenih pijaca svakako je bila obavezna primena svih mera zaštite koje Vlada Republike Srbije navodi, te će, kako saopštavaju iz JKP „Tržnica”, poslovanje pijaca biti organizovano tako što će na svakoj pijaci potrošači prolaziti na jedan ulaz i jedan izlaz da bi se izbegli kontakti. Zatim, u svakom trenutku će zaposleni na pijaci biti zaduženi za kontrolu broja prisutnih, zbog čega je moguće privremeno zadržavanje kupaca na ulazu, dok se pijaca ne isprazni, a potom će postepeno biti puštani kupci koji žele da obave kupovinu svežih namirnica. Osim toga, navodi se da je za svakom tezgom moguće da stoji samo jedan prodavac da bi se zadržala preporučena udaljenost, a svi zakupci koji izlažu svoju robu na pijacama obavezni su da nose zaštitne maske i rukavice.
K. Ivković Ivandekić