“Novosadska zima” 13. put na Spensu: Bogata ponuda domaćih đakonija i ručnih radova
Na manifestaciji “Novosadska zima”, koja se po 13. put održava na prvom spratu Spensa, izlagači su, na preko 40 štandova, za znatiželjne posetioce pripremili bogat izbor rukotvorina, nakita, cveća, kozmetike, domaće hrane i pića, ali i novogodišnjih i božićnih ukrasa i poklona.
Manifestacija traje do nedelje, 30. decembra, a osim prodajne izložbe pripremljen je i kulturno-umetnički program za najmlađe.
Saradnik za odnose s javnošću SPC “Vojvodina” Slobodanka Brankov kazala je da Spens s ovom manifestacijom tradicionalno “zatvara” godinu.
„Predstojeći praznici odlična su prilika da sugrađani iskoriste slobodno vreme i posete “Novosadsku zimu”, jer ukoliko su u potrezi za prazničnim darovima među stotinama proizvoda sigurno će naći poklone za najmilije“, rekla je Slobodanka Brankov dodavši da se još danas održava “Spensov novogodišnji dečji festival”, na kom će se za dobru atmosferu pobrinuti mališani iz vrtića “Mala školica”, plesnih škola “Mantok”, “Diva” i “Siti dens” kao i KUD “Veliko kolo”.
Kako je “Sajam zimnica”, koji je nedavno organizovan, naišao na slab odziv izlagača Slobodanka Brankov pojašnjava da je razlog tome mnoštvo drugih ponuda u gradu, pa zakupci imaju priliku da biraju gde će proizvode izložiti.
Sve prilagođeno praznicima
Prema rečima Slobodanke Brankov sve aktivnosti na Spensu prilagođene su praznicima i školskom raspustu.
„U subotu od 9 do 13 časova biće organizovana poslednja razmena zimske opreme, a u petak i prvog dana vikenda stepenište koje vodi do zapadne tribine biće pretvoreno u malo snežnu planinu za snoubordere iz svih krajeva sveta“ - najavila je Slobodanka Brankov dodajući da će i smene na bazenu i klizalištu biti prilagođene deci koja su na raspustu, odnosno predviđeno je više termina.
„Ipak zadovoljni smo brojem prijavljenih izlagača, jer su ovo zanatlije i umetnici koji dugi niz godina postevljaju svoje štandove na prvom spratu Spensa“, rekla je Slobodanka Brankov i izrazila nadu da će tokom vikenda, odnosno pred Novu godinu više posetilaca odlučiti da obiđe Spens.
Jedan od izllagača koji je privukao pažnju posetilaca je Živan Suvočarev iz Jaše Tomića. Naše ekipa imala je priliku da proba njegov neobičan domaći med začinjen đumbirom, kurkumom i brusnicom ili susamom.
„Livadski med mešam sa domaćim ali i egzotičnim začinima i sušenium voćem, a uglavnom ga pravim po naruybini“, ispričao nam je simpatičan Banaćanin.
„Takođe, propagiram ishranu bez šećera, pa se na mojoj tezgi mogu pazariti medenjaci, lizalice, bombone u kojima nema šećera, a začinjene lekovitim biljem. “Specijalitet” su mi kreme na bazi propolisa s eteričnim uljima žalfije, nevena, lavande... Osim toga, izložio sam i ručne radove moja prijateljice koja pravi vaze, tacne i ukrasne činije od piljevine, novina, pirinča, ali i koštica višanja.“
Živan Suvočarev kaže da je zadovoljan brojem posetilaca i izlagača. Ipak, kako kaže, ovakve manifestacije, nažalost, često nisu dovoljno medijski propraćene i nedostaje adekvatan marketin, te mnogi koji su u potrezi za domaćim proizvodima ne znaju da se mogu kupiti na Spensu.
Tekst i foto: S. Kovač