Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novo u turističkoj ponudi Novog Sada i Vojvodine: Vodiči s poznavanjem vinske kulture

25.11.2018. 18:59 19:02
Piše:
Foto: Nemanja Tomić

Tridesetak turističkih vodiča iz Vojvodine i Beograda, danas na oglednom dobru Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, pejzažnu arhitekturu i hortikulturu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima, završava trodnevnu obuku o vinima namenjenu upravo njima.

U organizaciji Turističke organizacije Novog Sada (TONS), Udruženja turističkih vodiča Novog Sada i Vinske akademije Srbije, oni od petka pohađaju osnovni kurs o vinima koji će, po rečima osnivača Vinske akademije Ljubice Radan, njihovu priču turistima obogatiti i učiniti još atraktivnijom i zanimljivijom.

„Pre tri godine Vinska akdemija Srbije inicirala je pokretanje takve obuke, ali do sada se nisu stekli uslovi za to“, kaže Ljubica Radan.

„U saradnji s TONS-om i Udruženjem vodiča Novog Sada osmislili smo obuku koja će im pružiti sva neophodna znanja iz oblasti vinarstva i vinogradarstva. To znači da će naučiti osnove vinarstva i vinogradarstva, tehnike degustacije, saznati koje su to internacionalne, lokalne i autohtone sorte, među kojima je važno da znaju i koje su novostvorene  na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo. Nazaobilazan deo obuke je i vinski bon-ton kao i slaganje vina i hrane.“

Po mišljenju Ljubice Radan, od izuzetnog je značaja za vinsku scenu da turistički vodiči, i ne samo oni već svi zaposleni u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turizmu budu obrazovani i imaju vinsku kulturu na zavidnom nivou zbog direktnog kontakta sa stranim i domaćim turistima. Oni, kako  kaže, kao segment u lancu mogu doprineti da se strancima predstavi vinska scena Srbije onako kakva ona i jeste – velika, važna i veoma dobra. 

Po rečima predsednika Udruženja vodiča Novog Sada Steva Jelića, veliki broj vinarija i sve veći broj turista koji žele da ih posete, motiv su za organizovanje kursa.

„Često se dešava da u grupama turista, naročito onim iz inostranstva, imamo ljude koji su obišli vinarije po svetu i znaju mnogo i vinima“, kaže Jelić.

„Zato smo hteli da dodatno edukujemo naše članove, da im pružimo neophodna znanja o istorijatu, proizvodnji vina, kombinovanju vina i hrane. TONS je prepoznao našu ideju kao dobru i on finansira obuku. Interesovanje za kurs je bilo veliko, za nekoliko dana od objavljivanja poziva za prijavu, popunjena su sva mesta pa ćemo razmisliti o mogućnosti da ga organizujemo ponovo.“

Jedan od polaznika, profesor ruskog jezika i turistički vodič s dvanaestogodišnjim iskustvom u tom poslu Danijel Metikoš iz Sremskih Karlovaca kaže da je, idući od degustacije do degustacije s turistima naučio dosta o toj tematici, ali da se kroz ovaj kurs nada novim saznanjima i sistematizaciji onog što zna. 

„Turisti poprilično traže informacije o vinima“, ističe Metikoš.

„Čak i ako ne traže, ako im lepo prezentujemo priču o vinima, bolja je prodaja i svi su zadovoljniji. Strani turisti imaju generalno lošu predstavu o nama, ali kada im se predoči da i mi posedujemo ono što su videli u Španiji i Porutagalu, to im uliva sigurnost i poverenje i menjaju stav.“

Z. Milosavljević

Piše:
Pošaljite komentar