Na Futoškoj pijaci najprodavaniji suvo i koštunjavo voće
Nakon što su božićni i novogodišnji praznici ostali za nama, period krsnih slava koje slede čini da domaćice ostanu u pripravnosti.
Planiranja slavskih treza i kupovine se nastavljaju, a u prilog tome ide činjenica da je tokom jučerašnjeg kišnog prepodneva Futoška pijaca bila neočekivano dobro posećena. Kupci su se mahom zadržavali kod tezgi sa jajima, južnim, suvim i koštunjavim voćem, pogodnim za pravljenje slatkih specijaliteta, dok su se u cegeru većine njih našle južne voćke i povrćke poput pasulja, kiselog kupusa i raznog zeleniša, idealnog za posni jelovnik.
Na gotovo svim tezgama jaja su mogla da se kupe po ceni od 18 do 25 dinara. Domaće i heljdine kore za pitu koštale su po 120 dinara, dok je 300 grama maka i mlevenog oraha, idealnih za štrudle, dostupno po ceni od 200 dinara. Na mnogim tezgama našle su se suve voćke, čije su cene prilično izjednačene, pa tako kilogram suvog grožđa staje od 500 do 600 dinara, suve smokve 700, kajsije, brusnice i višnje od 1.000 do 1.100, a kilogram šljiva, najprodavanijeg suvog voća, može da se nabavi za 500 dinara.
Pola kilograma urme dostupno je po pijačnoj ceni od 180 dinara. Kilogram očišćenih oraha košta od 800 do 1.000 dinara, dok je orah u ljusci duplo jeftiniji. Lešnik staje 900 dinara, badem od 1.000 do 1.100, a kikiriki 500 dinara po kilogramu. Na tezgama se mogu naći i gotove poslastice poput sitnih kolača (500 grama 600 dinara), medenjaka (300 grama 250 dinara) i medurikija (kombinacija kikirikija, meda i susama). Kako pijačni prodavci navode, sve manje je mušterija i kupovine na veliko. Ranije su se pazarile količine od 300 grama koštunjavog i suvog voća, sada 80 odsto njih kupuje isključivo po 100 grama omiljene vrste.
Na trpezama u zimskom periodu neizbežne su južne voćke, pa su sveže boje i mirisi najjači utisci sa jučerašnje posete pijaci. Raspon cena je širi, pa kilogram mandarina košta od 130 do 200 dinara, limuna od 150 do 200. Banane se mogu kupiti za oko 150, kivi za 200, a nar za 250 dinara. Tu su i kruške, čija je cena sada 180 dinara, a jabuke su snižene na 65-70 dinara po kilogramu.
Česta jela na posnim trpezama budu mahunarke, poput pasulja, čija je prosečna cena 400 dinara po kilogramu. Izložene su i velike količine kiselog kupusa, kako u glavicama, koje koštaju 250 dinara, tako i rendanog od 200 dinara po kilogramu. Ko nije imao vremena i uslova da napravi turšiju, naći će je na pijaci za 350 dinara po kilogramu, barenu papriku za 400, pečenu za 600, a cveklu za 240.
U ribarnicama otkrivaju da je interesovanje za ribu bilo veće od očekivanog, iako je cena nekih vrsta porasla i za 40-50 posto. Daleko bolji pazar ostvaruju u periodu božićnog nego vaskršnjeg posta, dok je, kako su rekli, od polovine januara do kraja februara najmanja potražnja za ribom, jer se, verovatno, do tada ljudi istroše. Najprodavaniji su šaran za oko 750, pastrmka oko 670, oslić 470, a od dolaska Rusa u grad, haringa se prodaje bolje nego ranije po ceni od oko 330 dinara.
Tekst i foto: D. Klašnja