На Футошкој пијаци најпродаванији суво и коштуњаво воће
Након што су божићни и новогодишњи празници остали за нама, период крсних слава које следе чини да домаћице остану у приправности.
Планирања славских треза и куповине се настављају, а у прилог томе иде чињеница да је током јучерашњег кишног преподнева Футошка пијаца била неочекивано добро посећена. Купци су се махом задржавали код тезги са јајима, јужним, сувим и коштуњавим воћем, погодним за прављење слатких специјалитета, док су се у цегеру већине њих нашле јужне воћке и поврћке попут пасуља, киселог купуса и разног зелениша, идеалног за посни јеловник.
На готово свим тезгама јаја су могла да се купе по цени од 18 до 25 динара. Домаће и хељдине коре за питу коштале су по 120 динара, док је 300 грама мака и млевеног ораха, идеалних за штрудле, доступно по цени од 200 динара. На многим тезгама нашле су се суве воћке, чије су цене прилично изједначене, па тако килограм сувог грожђа стаје од 500 до 600 динара, суве смокве 700, кајсије, бруснице и вишње од 1.000 до 1.100, а килограм шљива, најпродаванијег сувог воћа, може да се набави за 500 динара.
Пола килограма урме доступно је по пијачној цени од 180 динара. Килограм очишћених ораха кошта од 800 до 1.000 динара, док је орах у љусци дупло јефтинији. Лешник стаје 900 динара, бадем од 1.000 до 1.100, а кикирики 500 динара по килограму. На тезгама се могу наћи и готове посластице попут ситних колача (500 грама 600 динара), медењака (300 грама 250 динара) и медурикија (комбинација кикирикија, меда и сусама). Како пијачни продавци наводе, све мање је муштерија и куповине на велико. Раније су се пазариле количине од 300 грама коштуњавог и сувог воћа, сада 80 одсто њих купује искључиво по 100 грама омиљене врсте.
На трпезама у зимском периоду неизбежне су јужне воћке, па су свеже боје и мириси најјачи утисци са јучерашње посете пијаци. Распон цена је шири, па килограм мандарина кошта од 130 до 200 динара, лимуна од 150 до 200. Банане се могу купити за око 150, киви за 200, а нар за 250 динара. Ту су и крушке, чија је цена сада 180 динара, а јабуке су снижене на 65-70 динара по килограму.
Честа јела на посним трпезама буду махунарке, попут пасуља, чија је просечна цена 400 динара по килограму. Изложене су и велике количине киселог купуса, како у главицама, које коштају 250 динара, тако и ренданог од 200 динара по килограму. Ко није имао времена и услова да направи туршију, наћи ће је на пијаци за 350 динара по килограму, барену паприку за 400, печену за 600, а цвеклу за 240.
У рибарницама откривају да је интересовање за рибу било веће од очекиваног, иако је цена неких врста порасла и за 40-50 посто. Далеко бољи пазар остварују у периоду божићног него васкршњег поста, док је, како су рекли, од половине јануара до краја фебруара најмања потражња за рибом, јер се, вероватно, до тада људи истроше. Најпродаванији су шаран за око 750, пастрмка око 670, ослић 470, а од доласка Руса у град, харинга се продаје боље него раније по цени од око 330 динара.
Текст и фото: Д. Клашња