Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mere zaštite preduzete, broj gostiju naknadno poznat

04.05.2020. 12:27 12:29
Piše:
Foto: Dnevnik (F. Bakić)

Restorani i kafići otvoreni su od danas, prema odluci Vlade Srbije i Kriznog štaba, ali sve će se odvijati uz poštovanje propisanih mera zaštite.

Zbog toga je tokom prethodnih dana po novosadskim ulicama oko lokala bilo veoma živo jer su ugostitelji revnosno pripremali prostore za primanje prvih posetilaca nakon gotovo dva meseca. Čišćenje i dezinfekcija, kao i poseban raspored, koji podrazumeva propisani razmak između stolova i gostiju, bili su prvi sprovedeni koraci pripreme.

Najživlje je bilo u centru grada, od uklanjanja zaštitnih traka, preko farbanja elemenata, do brisanja i dezinfekcije.

– Preduzećemo sve tražene mere, to podrazumeva dezinfekciju, radna odeća mora da bude po propisu i da se svakog dana pere na 90 stepeni, konobari neće smeti u radnom odelu da izlaze na pauze, a razmak između stolova biće dva i po metra – objasnili su u klubu „Galija” u Zmaj Jovinoj ulici. – Za sada ćemo imati samo baštu pa ćemo, u zavisnosti od rasporeda stolova, naknadno odlučiti o broju gostiju. Konobari će nositi maske i rukavice, a svaku ambalažu za piće koja bude izlazila iz šanka ćemo pre toga dezinfikovati. Gosti neće morati da nose maske.

Osim živopisne atmosfere pripreme za ponovni početak rada novosadskih lokala, valja napomenuti i to da ima onih na čijim su vratima, kao i stolovima i stolicama, i dalje katanci. U kojim će restoranima i kafićima i koliki broj posetilaca moći tokom narednih dana da uživa, ostaje da se vidi.

Udruženje ugostitelja Novog Sada je o preporukama za rad ugostiteljskih objekata u sklopu primene mera prevencije širenja koronavirusa, koje je sproveo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, obavestilo javnost putem „Fejsbuk” stranice i „Instagram” naloga „Udruženje ugostitelja Ugons”. Tamo je, između ostalog, navedeno da je gost dužan da prođe kroz vlažnu ili suvu podnu dezobarijeru. U zatvorenom prostoru potrebno je između gostiju napraviti razmak od tri i po kvadratna metra, dok bi na otvorenom trebalo da bude dva i po.

Gosti nisu u obavezi da nose maske i rukavice, a pri ulasku će morati da se dezinfikuju. Na mestu predviđenom za goste potrebno je da se nalazi tečnost za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. U toaletima bi trebalo da budu obezbeđeni beskontaktni dozer za ruke i ubrusi. Svi u servisnom i proizvodnom delu moraju da imaju zaštitne maske i rukavice, da dezinfikuju obuću, a radnici u servisnom delu uniforme će morati svakodnevno da peru na 90 stepeni i da ih peglaju.

        B. Pavković

Piše:
Pošaljite komentar