Lageri su ponovo u modi
Nova manifestacija „Novosadski dani piva“ održana je ovog vikenda u Master centru na Novosadskom sajmu, kada su naši sugrađani imali priliku da probaju različite vrste zanatskog i komercijalnog piva.
Festival je zatvoren sinoć nakon nastupa čuvenih rok bendova Atomsko sklonište i Divlje jagode.
Svoju ponudu predstavilo je više desetina izlagača i preduzetnika koji se bave proizvodnjom kraft piva i tradicionalne hrane, te na najbolji mogući način oslikavaju naš grad. Zanimljive etikete kreativnih zanatlija i još bolji ukus piva iz domaće radinosti bili su spremni za mnogobrojne posetioce. Među njima je i mala kraft pivara „Birokrate“ koja postoji od 2016. godine i redovno svake godine ponudi dva nova ukusa.
- Uglavnom pravimo standardna trendovska piva, pa se od ove sezone vraćamo proizvodnji lagera – kaže proizvođač piva Igor Vapenski. – Takođe su popularna i kisela piva, koja uvek preporučim mušterijama, ali najviše volim da eksperimentišem sa novim ukusima jer treba probati sve.
Njegov kolega iz pivare „Monkey Busineš“ Aleksandar Tatomirović pripremio je za posetioce tri vrste piva, pa se tako mogla probati lagana „Sešion IPA“, potom pivo sa ukusom maline (Rasperry Ale), kao i neizbežan lager. On dodaje da su ovakve manifestacije najbolje mesto za promociju njihovog piva, ali i da su još bolje zbog druženja i sklapanja novih poznanstava.
- Došli smo da podržimo drugara pošto je on nov u ovome i da vidimo kakva je manifestacija – rekla je Jovana iz Novog Sada kojoj je društvo pravio prijatelj Vladimir. – Zasad uživamo u dobroj zabavi. Probali smo i kraft piva, ali više preferiramo standardne ukuse.
Osim što je naš grad pokazao da je epicentar kulture i odličnog provoda, posetioci su uživali u odličnoj gastronomskoj ponudi, te su uz pivo jeli kobasice, pljeskavice i čvarke. Tokom dvodnevnog programa na bini su organizovana takmičenja u ispijanju piva i nošenju krigli, a uz pomoć Agenciji za bezbednost saobraćaja, na festuvalu je bio postavljen simulator u kojem je bio predstavljen rizik vožnje pod dejstvom alkohola.
A. Čegar