Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kisačanin Pavel Hrćan pravi umetničke rezbarije na lubenicama

27.07.2018. 09:31 10:18
Piše:
Foto: Dnevnik/ Radivoj Hadžić

Ikebane od voća i povrća, a koje čine izrezbarene lubenice, dinje, krompir, krastavci, jabuke, kruške... umetnost je kojom se Kisačanin Pavel Hrćan bavi već osam godina, a sve je počelo tako što je, kao kuvar po struci, želeo da jela dodatno načini lepim.

Iako je to rezbarenje, odnosno karving, nastalo pre 700 godina u Tajlandu i Japanu, tek nedavno je došlo i u našu zemlju, te u Srbiji trenutno ima svega desetak majstora koji se ozbiljno time bave i koji osvajaju nagrade. Pavel je naš vicešampion, a tu titulu je osvojio 2013. godine na međunarodnom takmičenju u Kovačici.

– Sve me inspiriše jer me duh, odnosno dar koji sam dobio od Boga, stalno vuče da istražujem i idem napred – objašnjava naš sagovornik, pokazujući nam kako se lubenica rezbari.

Istina, pripremio ju je prethodne noći i dva sata mu je trebalo da napravi uverljiv cvet. Za posao mu je potreban tanak nožić i još nešto od pribora uz koji delu daje poslednji „glanc”. Pravi sve – od cveća, do likova mladenaca i raznih dečjih motiva.

– Važno je da zamislite ono što radite jer tu nema crtanja i pripreme. Kreće se nožićem i stvara se slika, a bitno je da se odredi gde je početak. Onaj ko gleda ne treba da zna gde je početna tačka, a gde kraj – kaže Pavel.

Svako delo je unikat i priča za sebe. Osim što je sve jestivo, pre nego što završi u stomacima, biva ovekovečeno na fotografiji, što je sve skupa i osnovni smisao karvinga. Kako kaže naš sagovornik, do sada je izrezbario oko 400 lubenica.

– Lubenica ima svoje prirodne lepote, odnosno tri boje. Najpre skinem koru jer je teško raditi na njoj, ali je kasnije iskoristim kao dekoraciju u vidu listova. Kakve će boje biti zavise od zrelosti lubenice, a ne od sorte – priča Pavel, koji sada drži časove mladim kuvarima koji žele da rade na brodu ili u inostranstvu, te su im potrebne dodatne veštine. – Veoma sam pažljiv i možda i previše nežan jer radim ono što volim. Znam da će nekoga moj rad obradovati.

Hobi mu otvara vrata u svet

Pavel se nedavno vratio iz Slovačke, gde je izrezbario deset lubenica, a danas će „nastupati” na „Fijakerijadi” u Ravnom Selu. Kako kaže, nije važno koliko komada će uraditi, već je smisao učestvovanja na manifestacijama da ljudi vide kako se radi karving i da je to delo ljudske ruke, a ne neke mašine. Lubenice su nešto što mu otvara vrata u svet.

L. Radlovački

 

Projekat „Prigradska naselja Novog Sada” je sufinansiran od strane Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Autor:
Pošaljite komentar