Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Hleb u Novom Sadu s visokom količinom soli

17.01.2018. 17:08 17:09
Piše:
Foto: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

U okviru projekta „Kontrola sadržaja soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece i studenata u gradu Novom Sadu u 2017. godini” rađena je analiza soli u hlebu s tržišta grada, a od 69 analiziranih uzoraka nijedan nije imao propisanu količinu soli u sebi.

Te podatke iznela je lekar – specijalista higijene prof. dr Sanja Bijelović na redovnoj konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Ona je rekla da je u četvrtini analiziranih uzoraka zabeležen izuzetno visok sadržaj soli, dok je u ostalim evidentiran srednji nivo.

“Sa zdravstvenog aspekta rizik postoji i naša je preporuka da se nivo soli reguliše i smanji jer je hleb namirnica koju svi jedemo, a unosom tolike količine soli može doći do povećanja krvnog pritiska i srčanih oboljenja”, istakla je dr Bijelović.

Dodala je da se problem mora prebaciti na one koji proizvode hleb.

„Podaci su donekle alarmantni i apelujemo na proizvođače da usvoje i primene nove tehnologije proizvodnje odgovarajućih proizvoda s manjom količinom soli“, navela je dr Bjelović.

Na konferenciji je rečeno da je od 19. decembra do juče u Vojvodini registrovano oko 26 odsto manje slučajeva zaraznih bolesti nego u istom periodu prethodne godine, dok je u poređenju s prethodnim izveštajnim periodom zabeleženo oko 32 odsto slučajeva manje.

Po podacima Instituta za javno zdravlje, respiratnorne bolesti su najčešća oboljenja iz grupe prenosivih bolesti. Protekli mesec građani su najčešće tražili pomoć lekara zbog infekcija gornjih respiratornih puteva, dok su streptokokne infekcije bile najčešći razlog posete lekarima, odnosno laboratorijskih analiza.

V. Bijelić 

Piše:
Pošaljite komentar