GOTOVA JELA PUN POGODAK Klopa kao kod kuće, a evo i gde to postoji
U poslednje vreme svedoci smo konstantnog rasta cena što se tiče prehrambenih proizvoda, ali i nedostatka vremena da se zbog dnevnih obaveza posvetimo kuvanju.
Kako bi se sugrađanima olakšala ishrana, a da pride bude kuvana i po pristupačnim cenama (od 300 dinara pa naviše), u Novom Sadu postoje brojni lokali koji prodaju taze gotova jela, a mi smo obišli neka od njih.
Tako se u Ulici cara Dušana nalazi „Klopa kao kod kuće”, a ovaj ekspres restoran domaće kuhinje otvoren je pre osam godina a i dan-danas se ujutru i popodne stvaraju gužve jer naši sugrađani sa nestrpljenjem čekaju svoju porciju hrane. Vlasnica Jasmina Nikolić za „Dnevnik” kaže da se i nakon poskupljenja namirnica ne žali na promet, kao i da je ljubav prema kuvanju i broj zadovoljnih mušterija dovoljna motivacija za uspešno poslovanje.
– Cene u gradu jesu dosta otišle gore, ali ih mi nismo podizali jer smatramo da su i po drugim lokalima i fast fudovima neopravdano podignute. Mi smo ovim cenama zadovoljni, suprug i ja radimo za sebe i u kuhinji su zaposlene još dve devojke. Zajedno sa njima ja svaki dan kuvam, to volim da radim i pošto poslujemo uspešno već osam godina, smatram da smo se izborili za mesto pod suncem – kaže nam Jasmina.
Ona nam, takođe, otkriva i ko su njihove najčešće mušterije.
– Naš lokal se nalazi u blizini IT firmi i najviše nam dolaze momci i devojke koji u njima rade. Njima je ovakav vid kupovine hrane zgodan, uvek je sve sveže i toplo, odnesu svoj ručak u kancelariju i mogu da uživaju – pojašnjava naša sagovornica.
Kada smo dolazili do lokala, primetili smo gužvu, a Duško, koji je njihova stalna mušterija, nije štedeo na pohvalama.
– Sve je sveže, cene su odlične. Nema šale, nemaju konkurenciju. Uzimam uvek kompletan obrok za sebe i desetoricu kolega, meni je ovo brzo i jeftino i rado uvek dolazim pošto znam da je hrana sveža. Imaju samo jednu manu, ne rade vikendom, pa ja ostanem gladan – kaže Duško kroz smeh.
Još jedan sličan restoran otvoren je nedavno i kod Spensa a pod nazivom „Za moju dušu”, i u njemu, osim roštilja koji im je glavni specijalitet, svojim mušterijama nude i dnevni meni po veoma pristupačnim cenama. O tome kako ide posao pričao nam je Stanko Ratosavljević, jedan od vlasnika, ujedno i šef kuhinje.
– Pored ovog rasta cena, znamo da je ljudima skuplje da se ovako hrane, ali mnogi to vide kao uštedu vremena, pa nemamo toliko oscilacija u obimu posla. Konkretno, kod nas imamo dnevni meni na kom se nalazi pasulj i cena za porciju je 550 dinara, a ručak je stvarno obilan i, kako kažu mušterije, preukusan. Kod nas je, budući da smo lokal zavorenog tipa, uvek gužva popodne i uveče, tako da preko dana uspemo da pripremimo meso i ostala jela: gulaš, paprikaš i jela na kašiku, tako da se uvek može jesti nešto sveže. Trudimo se da meso, suhomesnati proizvodi i sirevi budu domaći proizvodi po pristupačnim cenama – navodi Ratosavljević.
Nismo zapostavili ni naše sugrađane sa Detelinare, pa smo posetili i restoran „Trojka”, u kojem je uvek gužva i koji je jedan od najprometnijih u gradu. Glavna kuvarica Danica Stojić za „Dnevnik” kaže da kod njih obim posla raste iz dana u dan, te da se na promet ne žale, a ne gledaju ni konkurenciju.
– Rast cena se dešava, čini mi se, iz dana u dan, ali kod nas posla ne manjka, dolaze nam lokalci, imamo velike porudžbine iz firmi, takođe koristimo i aplikacije i sve to nas održava. Od dana do dana zavisi da li imamo više porudžbina ili mušterija u lokalu, uglavnom nikad nije prazno i uvek ima posla. Svako jutro spremamo veliku količinu sveže hrane, cene su pristupačne i mislim da odgovaraju kvalitetu hrane. Mi konkurenciju nemamo, iz dana u dan imamo sve više mušterija zbog toga što smo ostali dosledni i što održavamo kvalitet – napominje Stojićeva.
Jedno je sigurno, u Novom Sadu nikada nećete ostati gladni, a ne morate ni potrošiti mnogo novca da biste jeli kvalitetno.
M. Bogosavljević