Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) POSNA TRPEZA UOČI PETROVDANA Evo gde je najbogatija ponuda ribljih proizvoda

06.07.2024. 12:22 12:47
Piše:
Foto: V. Fifa

Početkom svakog jula, uoči Petrovdana, uglavnom se kupuju posni proizvodi, pa je između ostalog, među najtraženijim namirnicama – riba.

Osim u supermarketima, građani je najčešće kupuju u ribarnicama na novosadskim pijacama.

Prema rečima trgovaca iz DTD ribarnice na Futoškoj pijaci, najtraženiji su pastrmka, šaran, oslić i skuša. Kako kažu, ovaj period je jedan od retkih u godini kada se konzumenti interesuju za kupovinu ribe.

– Najviše posla imamo tokom Božićnog i Uskršnjeg posta, ali i uoči Petrovdana – kazali su nam prodavci. – Pored sveže ribe, često prodajemo i pečenu, jer kupci ne žele da je spremaju kod kuće, pogotovo sada kada je vrućina.

Kilogram svežeg kotleta šarana košta do 1.300 dinara, dok je cena očišćenog 749 dinara po kilogramu. Očišćena pastrmka košta nešto više i može da se kupi po ceni od 849 dinara po kilogramu. Od rečnih riba u ponudi je tolstolobik (očišćen) za 499, smuđ za 1.599, som (kotlet) za 1.399 i kečiga koja košta 2.390 dinara po jednom kilogramu. Sve više mušterija opredeljuje se da na njihovoj posnoj trpezi bude poslužena i morska riba, pa su tako najtraženiji oslić i skuša, dok su u ponudi i brancin i orada koji se mogu nabaviti po ceni od 1.599, odnosno 1.349 dinara po kilogramu.

U ribarnici „Tisa” na Futoškoj pijaci se osim sveže i pečene ribe, traži i zamrznuta, kao i svi ostali proizvodi i prerađevine, poput paniranih lignji, bakalara, ribljih štapića, pljeskavica, pastrmke koje, kako kažu, građani uzimaju zbog povoljnije cene.

– Oseti se da je u ovom periodu potražnja ribe znatno veća, jer mnogo ljudi posti ili zbog gostiju moraju da pripremaju i posnu hranu – kažu u ribarnici „Tisa”.

A. Čegar

Piše:
Pošaljite komentar