Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Festival zanatskog piva ponovo oduševio Novosađane

24.06.2017. 19:32 20:10
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Dvadesetak manjih i većih pivara iz Srbije predstavilo se na četvrtom Novosadskom festivalu zanatskog piva, koji je održan u petak i u subotu u klubu „The Quarter“ i u Studentskom kulturnom centru „Fabrika“.

Posetioci su imali  priliku da tokom dva festivalska dana okuse brojne vrste kraft piva i uživaju u različitim, naizgled neobičnim mešavinama ukusa. Stručni žiri je za pobednika festivala odabrao pivaru „Crow“ i njihovo pivo „Paradise“, a i publika  je kroz ankete mogla da glasa za najbolji ukus.

Veliku ponudu različitih stilova zanatskog piva pripremili su profesionalni pivari, koji se duže vreme bave tim zanatom, ali i početnici, koji kod kuće pripremaju jednako dobra i kvalitetna piva. Oni su u „Homebring corner-u“, koji je organizovan ove godine, prikazali svoja piva koja su posetioci imali priliku besplatno da degustiraju. Jedan od njih je i Novosađanin Aleksandar Biševac, koji je na festivalu predstavljao „Zbir“ pivaru. On nam je otkrio da je pivo moguće praviti čak i u garsonjeri, ali da je u tom procesu neophodno strogo poštovati pravila i ispuniti i brojne uslove.

" Pivo se pravi od četiri sastojaka, a to su hmelj, slad, koji se dobija sušenjem žitarica, zatim voda, koja mora da ima određeni kvalitet, posebno za neke stilove piva i na kraju poseban pivski kvasac - objasnio nam je Biševac, dodajući da samo kuvanje piva traje od šest do osam sati, ali da je fermentacija ipak najduži i najbitniji proces, te da može da traje i po nekoliko meseci. - Mi smo, osim naše standardne ponude, specijalno za festival napravili francuski „Sajson“, pivo koje prolazi kroz sistem proizvodnje sa citrusnim voćem, te mu se na taj način oplemenjuje ukus, a posetiocima se očigledno to dopada.

Razgovarajući sa posetiocima saznali smo da je jedan od favorita za pobedu bila beogradska pivara „Dogma“, koja se i ranije takmičila i  prošle godine pobedila sa pivom „Hoptopod“. Direktor te pivare Vladimir Stojković objasnio nam je da na ovogodišnjem festivalu promovišu pivo „Crusty“, koje je napravljeno u mešavini s organskim krastavcem.


Edukativni karakter manifestacije

Osim u punim kriglama piva, svi posetioci mogli su da uživaju u hrani koja se dobro slaže sa kraftpivarskom kulturom, a pored toga i laganom sladoledu i kafi. Ipak, kako smo saznali od organizatorke festivala Jelene Krstanović festival nije imao za cilj samo degustaciju piva i hrane, već i edukaciju publike. Po njenim rečima, organizovana su predavanja zbog posetilaca koji redovno dolaze na  festival i uglavnom sami kuvaju pivo, pa imaju mnogo pitanja za proizvođače.


" Od njega smo dobili fine letnje arome, a možemo slobodno reći da je to svojevrsni pivski koktel, na koji svi, a posebno dame, pozitivno reaguju " istakao je Stojković dodajući da su upravo takve, eksperimentalne vrste piva izgradile njihovu fabriku, koja danas izvozi  piva u osam evropskih zemalja." Možete da izvozite pivo tek kad ga druge zemlje prepoznaju kao dobar proizvod, a mi smo to uspeli zahvaljujući tome što redovno učestvujemo na festivalima zanatskog piva širom Evrope, pa tako danas radimo na lokalnom, ali i mnogo širem tržištu i mislim da kada imate dobar proizvod u čaši, onda i marketing ide lako", kaže Stojković.

Jedan od dugogodišnjih zaljubljenika zanatskog piva je i Novosađanin Aleksandar Jovanović, koji nam je otkrio nam je da svake godine dolazi na festival kako zbog edukacije tako i zbog degustacije različitih vrsta piva. 

" Svake godine dolazim da čujem interesantna predavanja, a ove godine me posebno interesuju jer sam nedavno i sam pravio svoje prvo kućno pivo "  rekao nam je on uz preporuku da probamo više vrsta piva jer, kako kaže, svako može da nađe pivo po svom ukusu i meri.

Posetioce je tokom oba festivalska dana zabavljao di-džej Dirty i di-džej Minya Ramone, kao i bendovi „Plavi ptičić“ i „Night train“.

V. Bijelić

Piše:
Pošaljite komentar