Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Festival Ukusi Vojvodine još danas u Limanskom parku

12.09.2021. 10:55 10:59
Piše:
Foto: R. Hadžić

Veliki broj gurmana i onih koji su se uželeli domaće kuhinje juče je posetilo festival “Ukusi Vojvodine” koji se održava još danas, do 20 časova u sjajnoj atmosferi, u Limanskom parku.

Ove godine učestvuje oko 120 izlagača domaćih vojvođanskih proizvoda. Menadžerka Festivala Jadranka Beljan Balaban podsetila je da se manifestacija organizuje po peti put, a da ovog vikenda prednjače proizvođači suhomesnatih proizvoda, te da je zavidan i broj proizvođača pića, posebno zanatskih piva i vina. Kako je kazala građani su, nakon godinu dana pauze zbog koronavirusa, jedva dočekali da festival bude ponovo organizovan i da se Limanskim parkom prošire mirisi vojvođanske kuhinje.

- Posetioci mogu probati i kupiti kobasice, šunke, kulene, čvarake... - nabrojala je Jadranka Beljan Balaban. - Ne zaostaju ni proizvođači sireva, zimnice, brašna, ulja, meda. Novosađani posebno vole što izlagači na licu mesta kuvaju slasna domaća jela, pa mogu da ručaju u sjajnom ambijentu. U ponudi ima svega: od ribljih preko ovčijih, svinjskih i junećih paprikaša, pa gulaš od divljači, nasuvo s krompirom ili makom, gomboce i naravno sitni kolači da se upotpuni i zasladi doživljaj, a sve to je začinjeno dobrom živom muzikom.

Za najmlađe posetioci organizatori su pripremili bogat program: trke skakanja u džaku, nadvlačanje konopca i radionicu izrade sitnih kolača, ali nisu zaboravili ni na edukativni karakter festivala.

- Na kulinarskim radionicama prikazano je kako se prave čipkaste krofne i stare vrste hleba, majstori kobasice su otkrili na koji način se sprema ta đakonija, a posetioci su imali priliku da čuju više i o urbanom baštovanstvu - objasnila je Jadranka Beljan Balaban. - Održavaju se i radionice na kojima se ukazujemo na ulogu koju gastronomija ima u formiranju turističke ponude.

Poznati uzgajivač svinja mangulica i proizvođač suhomesnatih proizvoda iz Kovilja Sava Graorac ima je pune ruke posla i malo vremena za ćaskanje.

- Spremali smo praseći paprikaš od mangulice i pekli kobasice, ali smo izložoili i suhomesnate proizvode - kazao je on uslužujući posetioce koji su stojali u redu za njegovim štandom. - Znojimo se, što znači da nam prodaja olično ide. Bitno je da su ljudi dobro raspoloženi i da bez zadrške uzivaju u hrani i piću koju Vojvodina ima da ponudi.

S. Kovač

 

Piše:
Pošaljite komentar