Festival Ukusi Vojvodine još danas u Limanskom parku
Veliki broj gurmana i onih koji su se uželeli domaće kuhinje juče je posetilo festival “Ukusi Vojvodine” koji se održava još danas, do 20 časova u sjajnoj atmosferi, u Limanskom parku.
Ove godine učestvuje oko 120 izlagača domaćih vojvođanskih proizvoda. Menadžerka Festivala Jadranka Beljan Balaban podsetila je da se manifestacija organizuje po peti put, a da ovog vikenda prednjače proizvođači suhomesnatih proizvoda, te da je zavidan i broj proizvođača pića, posebno zanatskih piva i vina. Kako je kazala građani su, nakon godinu dana pauze zbog koronavirusa, jedva dočekali da festival bude ponovo organizovan i da se Limanskim parkom prošire mirisi vojvođanske kuhinje.
- Posetioci mogu probati i kupiti kobasice, šunke, kulene, čvarake... - nabrojala je Jadranka Beljan Balaban. - Ne zaostaju ni proizvođači sireva, zimnice, brašna, ulja, meda. Novosađani posebno vole što izlagači na licu mesta kuvaju slasna domaća jela, pa mogu da ručaju u sjajnom ambijentu. U ponudi ima svega: od ribljih preko ovčijih, svinjskih i junećih paprikaša, pa gulaš od divljači, nasuvo s krompirom ili makom, gomboce i naravno sitni kolači da se upotpuni i zasladi doživljaj, a sve to je začinjeno dobrom živom muzikom.
Za najmlađe posetioci organizatori su pripremili bogat program: trke skakanja u džaku, nadvlačanje konopca i radionicu izrade sitnih kolača, ali nisu zaboravili ni na edukativni karakter festivala.
- Na kulinarskim radionicama prikazano je kako se prave čipkaste krofne i stare vrste hleba, majstori kobasice su otkrili na koji način se sprema ta đakonija, a posetioci su imali priliku da čuju više i o urbanom baštovanstvu - objasnila je Jadranka Beljan Balaban. - Održavaju se i radionice na kojima se ukazujemo na ulogu koju gastronomija ima u formiranju turističke ponude.
Poznati uzgajivač svinja mangulica i proizvođač suhomesnatih proizvoda iz Kovilja Sava Graorac ima je pune ruke posla i malo vremena za ćaskanje.
- Spremali smo praseći paprikaš od mangulice i pekli kobasice, ali smo izložoili i suhomesnate proizvode - kazao je on uslužujući posetioce koji su stojali u redu za njegovim štandom. - Znojimo se, što znači da nam prodaja olično ide. Bitno je da su ljudi dobro raspoloženi i da bez zadrške uzivaju u hrani i piću koju Vojvodina ima da ponudi.
S. Kovač