FESTIVAL KUGLOFA U SREMSKIM KARLOVCIMA DRUGI PUT OVE GODINE Reprizno izdanje, a kolači originali
Drugi vikend zaredom Sremski Karlovci su u znaku i mirišu na kuglof. U organizaciji Fondacije za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba „Zavičajna kuća“, a pod pokroviteljstvom karlovačke opštine, ove godine ta popularna manifestacija održava se poslednjeg vikenda u maju i prvog u junu.
Prvo izdanje imalo je takmičarski karakter i ovogodišnju titulu za najbolji kuglof ponela je dugogodišnja učesnica i osvajač više nagrada Karlovčanka Eva Šnur, koja je time odbranila prošlogodišnje prvo mesto. Prema propozicijama novijeg datuma ona je prošle nedelje mesila kuglof pred publikom, a ovog puta će tu priliku dobiti neko drugi od učesnika. Drugo mesto osvojila je debitantkinja na Fastivalu kuglofa Mirjana Rastović iz Novog Sada, dok je treće zauzela Snežana Švarc Janić iz Karlovaca.
Po rečima predsednika Fondacije „Zavičajna kuća“ Stjepana Sedera, procenivši da je manifestacija popularna i da uživa naročito kod Beograđana veliki ugled, doneta je odluka da se organizuje tokom dva vikenda i tako ljudima koji je vole, priredi još jedan užitak.
- Nismo se prevarili, a pošto ove godine imamo vrlo ozbiljnog partnera, Turističku organizaciju opštine Sremski Karlovci, predložiću da napravimo u septembru i jesenji festival - kaže Stjepan Seder.
Za razliku od prethodne dve decenije proizvođači kuglofa su ove godine imali posebne privilegije - za njih je zakup prodajnih mesta bio besplatan i samo su oni smešteni na platou ispred Patrijaršijskog dvora i Saborne crkve, dok su izlagači drugih proizvoda raspoređeni duž centralnog karlovačkog trga. Trećeplasirana Snežana Švarc Janić kaže da to što izlagačima nisu naplaćivane tezge oba vikenda, mnogo znači.
- Treba imati u vidu da je to kolač kojim, ako ga ne prodaš, a napraviš dosta, možeš posle samo da obraduješ komšije - kaže u šali Snežana. - Prošlog vikenda nismo radovale komšiluk, prodale smo sve i otišle ranije kući da napravimo još. Bilo je proteklog vikenda, posebno u nedelju, mnogo stranaca, koji su kupovali, a nisu pitali pošto je. Parče je 150 dinara ove godine i to je cena od koje mi možemo da imamo neku zaradu.
Sa tezge ove učesnice festivala, posetiocima se smeši ovog vikenda 14 vrsta kuglofa – sa „pijanim“ višnjama, s tri vrste čokolade, kuglof sa višanjama i čokoladom, klasični mramorni, sa čokoladom i rumom, „beli“ sa dodatkom brusnica, kajsija i bele čokolade, potom sa jabukama, cimetom i orasima...
Turistička organizacija postarala se da u muzičkom delu festivala ove godine bude raznovrsnih izvođača. Festival se završava večeras koncertom horova od 19 sati u rimokatoličkoj crkvi, a na programu u 14 časova je izrada kuglofa pred auditorijumom.
Z. Milosavljević