Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Burek koji se šalje čak i u Ameriku

08.05.2017. 09:33 09:58
Piše:
Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

O tome gde je najbolji burek u Novom Sadu vodile su se mnoge rasprave, ali je teško presuditi i reći ko je nosilac te titule. Ipak, među najpopularnijima već godinama je svakako i onaj koji se pravi i prodaje u radnji jednostavnog naziva „Burek plus”, čija je receptura stara gotovo pola veka, a red, koji često seže i do ulice, govori o vernosti mnogih Novosađana voljenom delikatesu. Dvoje su se tu, kažu, i upoznali...

"Tajne nema, sve je u prstima i osećaju", tvrdi vlasnik te porodične radnje Tomislav Pejovski. On kaže da kad poređate pet majstora, od potpuno istog materijala napravili bi pet različitih bureka. Uglavnom svi isto mese, a razlika je u detaljima.

Buregdžinicu u Rumenačkoj ulici otvorio je Tomislavov deda davne 1968. godine, da bi je nasledio njegov otac, pa onda i on od 2001. godine. Pošto je u porodičnom poslu od malih nogu, Pejovski za sebe kaže da je 100 posto pekar i seća se da je nekada davno njihova radnja bila jedina brza hrana na Detelinari.

Nekoliko puta godišnje Pejovski mesi poseban burek sa sirom – za Ameriku. Naime, njegov komšija Grga Vidačak dva puta godišnje ide u posetu deci u SAD i obavezno im nosi i taj delikates, koji, kaže, vole još od školskih dana.  Ispečen i zaleđen burek upakuju u tvrdu kutiju, da ništa ne curi i kod njih je za 24 sata, samo da ga ugreju u rerni.

Burek sa sirom, kaže, ostao je najpopularniji među mušterijama, odnosno komšijama.

"Osnovno pravilo je da ono šta sam ne bih pojeo, ne može ni da izađe iz proizvodnje. I ja najviše volim sa sirom. Jedino prazan nisam nikad jeo – ne mogu da ga smislim, iako ga imamo u ponudi ", iskren je Pejovski.

Nove ukuse, kaže, ne uvodi još od sredine devedesetih, kada je zbog potražnje uveo šampinjone i picu. Ipak, predloga mušterija ne manjka pa su tražili i burek s jajima, ali i s bananama, jer su čuli da na Ibarskoj magistrali ima neko ko i to pravi. Neko vreme bilo je i više onih koji su tražili burek s čokoladom, ali Pejovski kaže da se tako nešto u njegovoj ponudi neće naći. To znaju i stalne mušterije, među kojima ima i onih koji se ceo život hrane kod porodice Pejovski.


Milan Gurović mušterija od malih nogu

Mira Banjac, odbojkaš Vasa Mijić, atletičarka Tamara Malešev – neka su od zvučnih imena koja su dolazila na burek kod Pejovskih. Među njima je i bivši košarkaš Milan Gurović, koji je odmalena dolazio u buregdžinicu u Rumenačkoj.

"Kada je počeo da dolazi, metalnim novcem, koji bi dobio za burek, lupao je po pultu jer se nije video, a na ceduljici bi doneo napisanu „porudžbinu”" kaže Pejovski i dodaje da su mu kasnije redovno slali burek za Španiju.


"Zbog jednog malog čuvam plastičan tanjir iz kojeg je jeo njegov tata kad je bio dete, a sada i on hoće samo iz toga. Svako jutro ga dovode na burek sa sirom. Imam i  drugara koji je stanovao iznad, pa je otišao u Australiju. Došao je posle nekog vremena i rekao „Pa ovde se ništa nije promenilo!” Takve stvari me drže",  ponosan je Pejovski.

Za gotovo pola veka potojanja na istom mestu, Pejovski i njegov specijalitet postali su omiljeni mnogim komšijama, a i šire. Tako je bilo slučajeva da mušterije dolaze iz Petrovaradina taksijem na doručak, ili pravo s aerodroma, a bilo je i stranaca. Kaže da ne bi nikad prodao radnju, u kojoj danas radi i njegova supruga Mileva Pejovski, a na sinu je da jednog dana nastavi porodični posao u kojem, kako tvrdi naš sagovornik, nema stajanja.

D. Ristić

Piše:
Pošaljite komentar