Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠOK! KO JEDE OVU HRANU UMREĆE RANIJE Nova studija zapanjila!

28.04.2025. 15:10 15:24
Piše:
Izvor:
K1
s

Konzumiranje ultraprerađene hrane (UPF) povećava rizik od prerane smrti, pokazala je najnovija međunarodna studija, koja je ponovo skrenula pažnju na ovaj problem i obnovila debatu o neophodnosti suzbijanja ovakvih namirnica, prenose britanski mediji.

Studija je utvrdila da oko 14 odsto slučajeva prerane smrti u Engleskoj može da se pripiše nezdravoj hrani, što je najveći procenat od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, piše "Gardijan".

Unošenje prekomernih količina gotovih obroka, kolača i hleba povećava rizik da neko umre pre 75. godine, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Amerian urnal of preventiv medisin".

Konzumiranje UPF povezano je sa više od 124.000 slučajeva prerane smrti godišnje u SAD, dok u Engleskoj zbog toga svake godine umre 17.780 ljudi. Istraživač Eduardo Fernandes Nilson iz brazilske fondacije "Osvaldo Kruz" navodi da je veoma štetno i uzimanje aditiva poput zaslađivača i veštačkih aroma.

Istraživanjem su obuhvaćeni SAD, Britanija, Brazil, Kanada, Kolumbija, Čile i Meksiko. Stopa smrtnosti je viša u zemljama u kojima populacija konzumira najveće količine ultraprerađene hrane. U Engleskoj je procenat stanovništva koje je konzumiralo UPF u periodu od 2018. do 2019. iznosio 53,4 odsto, a u SAD 54,5 posto.

Konzumiranje ovakve vrste hrane povezano je sa rizicima od nastanka srčanih oboljenja i kancera, upozorili su istraživači. Portparol britanskog Ministarstva zdravlja izjavio je da su već preduzete mere poput onih da se ukine reklamiranje brze hrane za decu putem televizije i interneta, kao i da lokalne vlasti mogu da blokiraju aplikacije za poručivanje brze hrane u školama.

 

Izvor:
K1
Piše:
Pošaljite komentar