PČELAMA PRETI NESTANAK Nedostatak polena i bolesti uzrokovali masovno uginuće pčela u Srbiji
U Srbiji je trenutno u toku masovno uginuće pčela, a prema informacijama koje su dostupne, više od 50% društva stradalo.
Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Rodoljub Živadinović, ističe da je moguće da je uzrok ovog problema prošlogodišnja suša, koja je izazvala manjak polena i lošu ishranu tokom perioda odgajanja "zimskih" pčela.
Živadinović je za Betu izjavio da se trenutno prikupljaju podaci o uginuću pčela širom Srbije, ali da se već sada zna da je u nekim opštinama uginuće dostiglo čak 90% pčelinjih društava. Pčelar iz jednog mesta, na primer, izgubio je gotovo sve svoje košnice, dok je u Apatinu situacija bolja sa samo 15% uginuća.
Uzrok ovih stradanja, prema rečima Živadinovića, leži u nedostatku polena, jer su manja područja, posebno u dolinama reka, ipak imala nešto više vlage i polena. Usled visokih temperatura i suše, pčele su bile slabo hranjene, što je dovelo do pada njihovog imuniteta i lakše podložnosti virusnim bolestima.
-On dodaje da postoji više od 20 vrsta virusa koji mogu zahvatiti pčele, a u svakoj košnici se obično nalazi dve do tri vrste tih virusa.
Posebno naglašava da je iako je varoa, smrtonosni parazit koji prenosi viruse, suzbijena u mnogim košnicama, pčele su i dalje ugibale, što ukazuje da je loša ishrana glavni faktor. Takođe, Živadinović napominje da virusi ili varoa predstavljaju samo "damoklov mač" koji dodatno doprinosi propadanju pčelinjih društava.
Slična situacija zabeležena je i u Mađarskoj, dok su u SAD-u do sada stradala 62% pčelinjih društava. Problem uginuća pčela u Americi traje od 2006. godine i svake godine najmanje 30% društava nestane, uprkos ulaganjima od desetina miliona dolara u istraživanje uzroka.
Za pčelare je ključno da u avgustu i septembru, kada se odgajaju zimske pčele, presele svoje društva u područja sa većim količinama polena ili da ih dohrane, čime bi pčele stekle bolji imunitet protiv bolesti. U suprotnom, smanjenje oprašivanja može imati velike posledice po poljoprivredu, koja bi mogla pretrpeti štetu usled smanjenog broja oprašivača.
Živadinović je dodao da bi šteta koju trpi pčelarstvo mogla da utiče i na poljoprivrednu proizvodnju, jer bi smanjenje broja pčela moglo negativno uticati na oprašivanje. Osim toga, pčelari se suočavaju s problemima i zbog uvoza falsifikovanog meda, čija cena je mnogo niža od cene domaćeg meda, što čini proizvodnju meda u Srbiji ekonomski neisplativom.
Procene sugerišu da proizvodnja čak jedne trećine hrane na planeti zavisi od pčela i njihovog oprašivanja.