NEODOLJIVO KREMASTE LEDENE KOCKE Savršen recept za osvežavajući čokoladni desert
Ledene kocke su savršen izbor za ljubitelje čokolade koji traže osvežavajući, ali istovremeno i izuzetno ukusan desert. Sa slojem čokoladnog biskvita, kremastim maskarpone filom i glatkim čokoladnim ganašem, ovaj desert će vas osvojiti na prvi zalogaj i učiniti svaku priliku posebnom.
Sastojci:
Za biskvit:
• 3 jajeta
• 150 g šećera
• prstohvat soli
• 1 kesica vanilin šećera
• 80 ml ulja
• 200 ml mleka
• 190 g brašna
• 1 kašika kakaoa
• 1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
• 200 ml čokoladnog mleka
Za fil:
• 300 ml slatke pavlake
• 250 g maskarponea
Za čokoladni ganaš:
• 180 g crne čokolade
• 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Ledene kocke su jedan od onih kolača koji osvajaju na prvi zalogaj – sočan čokoladni biskvit natopljen mlekom, bogat maskarpone fil i preliv od čokoladnog ganaša stvaraju savršenu kombinaciju ukusa i tekstura. Ovaj desert je jednostavan za pripremu, neodoljivo kremast i osvežavajuć, idealan za sve ljubitelje čokolade.
Saveti za savršene Ledene kocke
Koristite kvalitetnu crnu čokoladu za ganaš – to će kolaču dati bogat i intenzivan ukus.
Dobro rashladite kolač pre sečenja, tako će se slojevi lepo stegnuti i lakše ćete dobiti uredne kocke.
Priprema biskvita:
Zagrejte rernu na 180°C (ili 175°C ako koristite ventilator). Kalup obložite papirom za pečenje. U posudi umutite jaja, šećer, prstohvat soli i vanilin šećer dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte ulje i mleko, pa nastavite da mutite. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodajte u smesu i lagano sjedinite mikserom na najmanjoj brzini. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 20 minuta. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, biskvit je gotov. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi, a zatim ga natopite čokoladnim mlekom.
Priprema fila:
Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodajte maskarpone sir i lagano sjedinite mikserom na najmanjoj brzini. Premažite fil preko ohlađenog i natopljenog biskvita.
Priprema čokoladnog ganaša:
Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja (ali nemojte da provri). Dodajte sitno iseckanu crnu čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu. Ostavite da se malo prohladi, zatim pažljivo prelijte preko fila.
Stavite kolač u frižider najmanje 2 sata da se stegne. Secite na kocke i poslužite hladno.