I PARADAJZ DOBAR U BORBI PROTIV TEŠKE BOLESTI Posebno su korisni obrađeni oblici CRVENO VOĆE SMANJUJE RIZIK OD RAKA
Rezultati analize više studija sugerišu da crveni pigment likopen, koji se nalazi u paradajzu i drugom crvenom voću, može da pomogne u smanjenju rizika od raka, posebno raka pluća.
Ovaj pregled naglašava potencijalne zaštitne prednosti konzumacije likopena na ishode povezane s rakom, naročito kada se procenjuju nivoa likopena u krvi. Veći unos i nivoi likopena u krvi značajno su smanjili rizik od raka (za 5 do 11 odsto) i smrtnost (do 24odsto), sa 5 do 7 mg/dan identifikovanim kao korisnim rasponom.
Međutim, studija je takođe otkrila da prekoračenje unosa likopena hranom od 10 mg/dan ne osigurava dalje smanjenje rizika od raka. Smatra se, da zahvaljujući ovom otkriću, može da započne nova era istraživanja usmerenih na likopen s ciljem suzbijanja globalne pandemije raka.
Smatra se, da bi paradajz, posebno obrađeni oblici s poboljšanom bioraspoloživošću likopena, mogao da posluži kao važna prehrambena komponenta u prevenciji raka. Međutim, naučnici naglašavaju da se ovi rezultati temelje na podacima posmatranja i ne bi trebalo da se tumače kao direktan dokaz da likopen sprečava rak. Potrebna su dalja randomizovana kontrolisana ispitivanja kako bi se potvrdila ova povezanost.
Inače, ishrana ima potencijalnu ulogu u etiologiji raka, stoga su faktori ishrane odgovorni za 5 do 10 odsto incidencije raka. Na temelju trenutnih dokaza, unos voća i povrća može da zaštiti od pojave raka i smrtnosti. Sadržaj hranljivih materija u tim grupama hrane, poput vlakana, vitamina C i drugih antioksidansa poput karotenoida i polifenola, mogao bi da objasni zaštitni učinak, a nedavna povezanost između unosa paradajza i rizika od raka dobila je značajnu pažnju.
LJ. Petrović