И ПАРАДАЈЗ ДОБАР У БОРБИ ПРОТИВ ТЕШКЕ БОЛЕСТИ Посебно су корисни обрађени облици ЦРВЕНО ВОЋЕ СМАЊУЈЕ РИЗИК ОД РАКА
Резултати анализе више студија сугеришу да црвени пигмент ликопен, који се налази у парадајзу и другом црвеном воћу, може да помогне у смањењу ризика од рака, посебно рака плућа.
Овај преглед наглашава потенцијалне заштитне предности конзумације ликопена на исходе повезане с раком, нарочито када се процењују нивоа ликопена у крви. Већи унос и нивои ликопена у крви значајно су смањили ризик од рака (за 5 до 11 одсто) и смртност (до 24одсто), са 5 до 7 мг/дан идентификованим као корисним распоном.
Међутим, студија је такође открила да прекорачење уноса ликопена храном од 10 мг/дан не осигурава даље смањење ризика од рака. Сматра се, да захваљујући овом открићу, може да започне нова ера истраживања усмерених на ликопен с циљем сузбијања глобалне пандемије рака.
Сматра се, да би парадајз, посебно обрађени облици с побољшаном биорасположивошћу ликопена, могао да послужи као важна прехрамбена компонента у превенцији рака. Међутим, научници наглашавају да се ови резултати темеље на подацима посматрања и не би требало да се тумаче као директан доказ да ликопен спречава рак. Потребна су даља рандомизована контролисана испитивања како би се потврдила ова повезаност.
Иначе, исхрана има потенцијалну улогу у етиологији рака, стога су фактори исхране одговорни за 5 до 10 одсто инциденције рака. На темељу тренутних доказа, унос воћа и поврћа може да заштити од појаве рака и смртности. Садржај хранљивих материја у тим групама хране, попут влакана, витамина Ц и других антиоксиданса попут каротеноида и полифенола, могао би да објасни заштитни учинак, а недавна повезаност између уноса парадајза и ризика од рака добила је значајну пажњу.
Љ. Петровић