(FOTO) OVO JE RECEPT ZA NAJUKUSNIJU POSNU POSLASTICU Lenja pita sa višnjama za sladokusce
Ukoliko ste ljubitelj višanja, svideće vam se ovaj kolač koji se lako i brzo priprema.
Predstavljamo vam recept za veoma ukusnu lenju pitu sa višnjama, koju možete jesti i u vreme posta.
Evo kako se priprema i šta vam je sve od sastojaka potrebno.
Fil:
- 800 g zaleđenih višanja
- 3 kašike šećera
- 2 kašike skroba
Testo, mera, šolje od 2 decilitra:
- 3,5 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 kašika skroba
- 2,5 decilitara gazirane vode
- 1,5 decilitara ulja
- sok i rendana kora od pola limuna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
Najpre skuvati višnje sa šećerom dok skoro ne uvri sva tečnost koju će višnje pustiti. Skrob razmutiti u vrlo malo vode, pa zakuvati sa višnjama (kratko,kao za puding).
Sve sastojke za testo sjediniti u činiji i testo podeliti na 2 dela. Prvu polovinu rasporediti u podmazanu tepsiju 20x30 i staviti u zagrejanu rernu, 200 stepeni, na desetak minuta.
U međuvremenu drugu polovinu testa razvucite na papiru za pečenje (sipajte malo brašna i neka bude veličine tepsije ili kalupa u kome pečete).
Posle desetak minuta izvadite iz rerne pitu, rasporedite fil od višanja i sa papirom prenesite drugu koru pažljivo, skinite papir i testo malo izbockajte viljuškom. Vratite pitu u rernu da se peče još oko 30 minuta.
Pita će samo blago da porumeni pošto je posna,pa vodite računa da vam ne izgori.
Ohlađenu pitu pospite šećerom u prahu.