OPREZ! OVAJ BELI LUK JE OTROVAN Evo koja je razlika između prirodnog i veštački uzgojenog koji može biti OPASAN PO ZDRAVLJE
Trudite se da kupujete i konzumirate domaći koji je isto tako vrlo lako prepoznati i nema veze sa ovim veštački gajenim.
Svi znamo koliko je beli luk zdrav i koristan za podizanje imuniteta u toku hladnih zimskih dana. Ipak, prilikom kupovine u prodavnicama obratite pažnju koji kupujete.
Postoji razlika između domaćeg i lažnog, veštački proizvedenog belog luka od kojeg najpre možete imati probleme sa želucem. Veoma je jakog ukusa i mirisa i ukoliko ga progutate svežeg sigurno ćete osetiti jako peckanje u želucu.
Prepoznaćete ga u prodavnicama po tome što nema koren sa donje strane, jer mu nije ni potreban. Glavice su krupne i neprirodno bele zbog hlora kojim se tretira.
Ne treba mu koren jer ne raste u zemlji, već se uzgaja u kanalizacionim vodama. On sadrži velike koncentracije teških metala i zabranjenih insekticida. Ne samo da nije lekovit, već je i otrovan.
Domaći beli luk ne izgleda savršeno, ima mrlje od zemlje, nekada i neki sasušeni čen, a prepoznaje se i po malom dlakavom korenu. Ovaj luk je lekoviti, zato ne treba da vam predstavlja veliki napor da odete do pijace i nađete ga, kod domaćih uzgajivača.
Evo nekoliko zdravstvenih koristi belog luka:
Jačanje imuniteta – Beli luk poseduje antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, što može pomoći u jačanju odbrambenog sistema organizma.
Smanjenje krvnog pritiska – Redovna konzumacija belog luka može doprineti snižavanju visokog krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.
Smanjenje nivoa holesterola – Istraživanja pokazuju da beli luk može pomoći u smanjenju lošeg (LDL) holesterola, dok istovremeno ne utiče značajno na dobar (HDL) holesterol.
Antiinflamatorno dejstvo – Zbog svojih moćnih antioksidanasa i sumpornih jedinjenja, beli luk može smanjiti upalne procese u organizmu.
Poboljšanje varenja – Beli luk podstiče proizvodnju digestivnih enzima i može doprineti zdravlju crevne flore.