Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI PRAVILNO KONZUMIRATE BELI LUK Ovo sigurno niste znali! Evo kako najbolje da iskoristite njegovu lekovitost

13.02.2025. 14:34 14:43
Piše:
Izvor:
Srećna republika
лук
Foto: Ilustracija pixabay

Beli luk je biljka koja već hiljadama godina privlači pažnju svojim blagotvornim svojstvima na ljudski organizam.

Kroz istoriju ljudi su ga koristili kako bi ojačali imunitet, ublažili simptome prehlade i gripa, ali i kao prirodni antibiotik. Ova biljka je bogata gotovo stotinom aktivnih hemijskih spojeva, među kojima se ističu antioksidansi koji pomažu u smanjenju trošenja i opterećenja ćelija.

Beli luk se može konzumirati na različite načine, a jedan od najpoznatijih jeste da se jede sirov kao dodatak salatama i umacima. Sirovi luk se preporučuje jer se na taj način ispoljavaju njegova najsnažnija svojstva. Takođe, on se može konzumirati i u obliku kapsula ili ulja, a neki ljudi ga vole i kao začin.

лук
Foto: Ilustracija pixabay

Beli luk je poznat po svojim antibakterijskim, antivirusnim, antigljivičnim i protivupalnim svojstvima. Osim toga, poznat je i kao sredstvo za otpušavanje disajnih puteva, pa se često koristi kod problema s disanjem.

Nutricionistkinja Mateja Mrmić potvrdila je da se belim lukom bukvalno održava dobro zdravlje.

Allicin - izvor moći belog luka
Jedan od ključnih sastojaka koji čini luk tako korisnim jeste alicin. Ovaj moćni sastojak je odgovoran za odbranu biljke od napada bakterija i gljivica, te mu daje snažna svojstva. Zahvaljujući alicinu beli luk je dobio reputaciju prirodnog antibiotika i sredstva za jačanje imunog sistema.

лук
Foto: pexels/Ilustracija

Pravilna konzumacija belog luka

Kako biste iskoristili sve blagodati belog luka, važno je pravilno ga konzumirati. Nutricionistkinja Mrmić ističe važnost redovne i pravilne konzumacije belog luka kako bi se maksimalno iskoristila njegova svojstva. Uz to, postoje preporuke o načinu pripreme i konzumacije ovog povrća.

Pre konzumacije obavezno zgnječite beli luk kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. Svaki dan bi trebalo jesti najmanje tri čena belog luka. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju, a može se jednostavno i progutati poput tablete.

Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju najbolja svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lista, zrna kafe ili komorača, prenosi Srećna republika.

 

Izvor:
Srećna republika
Piše:
Pošaljite komentar
VREDI DA SE „MALO OSETITE” Beli luk uništava kilograme kao od šale

VREDI DA SE „MALO OSETITE” Beli luk uništava kilograme kao od šale

10.08.2024. 15:34 15:38
BELI LUK je savršen za APSOLUTNU i POTPUNU DETOKSIKACIJU čitavog organizma: Temeljno čisti creva, izbacuje otrove i parazite iz organizma

BELI LUK je savršen za APSOLUTNU i POTPUNU DETOKSIKACIJU čitavog organizma: Temeljno čisti creva, izbacuje otrove i parazite iz organizma

10.06.2024. 12:31 12:43