Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VOLITE ZAČINE I MASNU HRANU? NAPITAK “BEZ ŠEĆERA” JE ZDRAV? Evo odgovora na brojne ZABLUDE: Prof. Stanišić savetuje…

23.12.2024. 19:27 19:38
Piše:
Foto: pixabay.com

Kada kažemo zdrava ishrana, mnogi pomisle da bi to trebalo da znači da se odričemo brojnih namirnica koje volimo. 

Odgovor je “ne!”. Sve se može nadomestiti, te hedonisti ne tražite izgovore. Koliko je štetna masna i začinjena hrana, da li pre odabrati piće sa ili "bez šećera" i koliko je opasna mikroplastika koja nam preti sa svih strana, odgovore u najnovijem potkastu "Zdravo sa Ivanom", daje doktor fizičke hemije, prof.Svetlana Stanišić.

Da li pre treba birati napitke sa ili "bez šećera"?

Gazirana pića mogu biti štetna iz nekoliko razloga, a prvi i osnovni je što jedno piće sadrži dosta šećera. Za one koji biraju ovu drugu varijantu "bez šećera" glavnu ulogu igraju veštački zaslađivači, koji u organizmu pokreću niz reakcija što takođe nije dobro. Profesorka objašnjava da treba biti umeren, što se retko sreće u praksi.

Foto: pixabay.com

- Gazirana pića su štetna zbog velike kolićine šećera koji sadrže. Prvo, uzrokuju velike varijacije šećera, a onda posledično izazivaju hipoglikemiju, i kada padne šečer vi poželite još. Retko koga ćemo navesti kao primer da gazirani sok popije jednom u tri dana. A što se tiče tih varijanti "bez šećera", problem sa tim zaslađivačima je što naš mozak funkcioniše tako, kada registruje šećer u ustima, i kada creva "jave" mozgu da je unet šečer, on pokreće niz reakcija kako bi regulisao nivo šećera u krvi. Pokazalo se da efekti tih zaslađivača su takvi, ne samo da utiču na to sa se manje gojimo i da smršamo, već podstiču gojenje jer remete regulaciju osećaja gladi i sitosti, objasnila je profesorka Stanišić u podcastu Zdravo sa Ivanom.

Foto: pixabay.com

Loša strana gaziranih pića

- Visok sadržaj šećera. Gazirana pića često sadrže veliku količinu šećera, što može dovesti do povećanja telesne mase, dijabetesa tipa 2

- Povećan rizik od gojaznosti. Konzumacija gaziranih pića povećava unos kalorija, što može doprineti razvoju gojaznosti

- Povećava rizik od bolesti srca. Prekomerni unos šećera i kalorija može negativno uticati na zdravlje srca i krvnih sudova.

- Loš uticaj na zube. Kiselost gaziranih pića i prisustvo šećera povećavaju rizik od stvaranja karijesa

- Kofein. Neka gazirana pića sadrže kofein, koji može izazvati zavisnost, nesanicu, anksioznost i ubrzan rad srca

-  Sadržaj veštačkih zaslađivača. "Diet pića" često koriste veštačke zaslađivače koji mogu imati negativan uticaj na organizam

- Uticaj na metabolizam. Konzumacija gaziranih pića može narušiti ravnotežu u metabolizmu

- Dehidracija. Iako sadrže vodu, gazirana pića mogu izazvati dehidraciju zbog visokog sadržaja kofeina i natrijuma

Foto: pixabay.com

Masna i začinjena hrana

Masna i začinjena hrana sinonim je za nešto "loše" što možemo uneti u organizam. Ipak, treba praviti razliku između nečega što je korisno, neutralno, ili loše. Svakako, pravi savet je da treba biti umeren.

- Masna u začinjena hrana utiče odlično na organizam, ako govorimo, recimo o lososu. Ili salata sa maslinovim uljem, sa nekim biljnim začinima, jer moram da kažem da su biljni začini odlični zato što imaju antioksidantska dejstva, što naravno zavisi od toga šta koristite - od peršuna, bibera, kurkume. Kada kažemo masno i začinjeno najčešće mislimo na zasićene masti životinjskog porekla. I tu postoji razlika, ono što je najlošije su trans masti, odnosno masne kiseline koje se nalaze u industrijskim izvorima, pre svega u margarinu, hidorogenizovanim mastima, kremastim slatkišima, lisnatom testu, objašnjava profesorka Stanišić.

Foto: pixabay.com

Životinjske masti, mlečna mast, puter ili loj, u najvećem broju slučajeva imaju neutralan uticaj na organizam ako se koriste u nekoj umerenoj količini, dodaje ona. Sam unos holesterola nije tolko čest problem, koliko je to slučaj sa zasičenim mastima.

- Čovek od 88 godina koga su našli u staračkom domu i intervjuisali, jeo je 25 jaja dnevno, i nije imao veće zdravstvene probleme, lekar je njegov to potvrdio. "Znam da me jaja ubijaju, ali ne mogu prestati da ih jedem" rekao je on, i nad‌živeo sve svoje članove porodice, navela je primer profesorka Stanišić.

Naravno, svaki organizam je priča za sebe i ima individualne potrebe, zato se ovako nešto ne preporučuje.

Foto: Dnevnik/B. Lučić

Loša strana masne i začinjene hrane

- Povećava rizik od gojaznosti. Masna hrana je bogata kalorijama, što može doprineti povećanju telesne mase i gojaznosti

- Loš uticaj na srce. Visok unos zasićenih masti i trans masti može povećati nivo lošeg holesterola (LDL) i povisiti rizik od srčanih bolesti

- Problemi sa probavom. Masna i začinjena hrana može iritirati probavni sistem, izazvati žgaravicu, refluks kiseline ili gastritis

- Povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Prekomerni unos masti, posebno zasićenih, može smanjiti osetljivost na insulin i doprineti razvoju dijabetesa

- Povećava krvni pritisak. Prekomeran unos soli i začina, naročito u masnoj hrani, može doprineti povećanju krvnog pritiska i riziku od hipertenzije

- Oštećenje jetre. Previše masne hrane može opteretiti jetru, što može dovesti do razvoja masne jetre i drugih oboljenja

- Problemi sa kožom. Prekomerna konzumacija masne hrane može izazvati akne i druge kožne probleme zbog povećanog lučenja sebuma

Mirkoplastika

Koristeći plastične flaše, čaše, tanjiriće, pribor, u svoj organizam unosimo i deo plastikee, te se zato i kaže da je ona za "jednokratnu upotrebu". Takođe je i udišemo jer se nalazi u nameštaju, zavesama, garderobi, vazduhu, te je veoma važno da budemo oprezni jer može štetno uticati na naše zdravlje, gde su posebno osetljivi astmatičari.

Naime, plastika se veoma sporo raspada i fragmentiše na komadiće različite veličine, oblika i hemijskog sastava, te je potrebno napomenuti da je 40 odsto za jednokratnu upotrebu. Ona se dalje raspada i razlaže u životnoj sredini, te materije kruže i vraćaju nam se kroz hranu i vodu.

Profesorka pojašnjava da potpuno bezbedna plastika ne postoji, a kao najgoru izdvaja ambalažu za hranu ili piće u koju sipamo vruće napitke i jelo, takođe dečije flašice kineske proizvodnje, plastične nekvalitetne lutke, posebno one koje se stavljaju u usta.

- Aditivi koji se nalaze u plastičnim predmetima daju plastici fleksibilnost, elastičnost, otpornost na plamen, služe kao stabilizatori, boje i mirisi. Od aditiva kao posebno opasan izdvaja se bisfenol A koji se danas zamenjuje bisfenolom S. On se nalazine samo u plastičnoj ambalaži već i u prevlakama limenki i plastičnim slojevima kombinovane ambalaže. Kako je pokazano do sada, bisfenol A uzrokuje povećanu telesnu masu, sterilitet, a utiče i na nervni i imuni sistem,  objasnila je profesorka Stanišić.

Najnoviju epizodu podcasta Zdravo sa Ivanom možete pogledati u videu sa početka teksta.

(Telegraf.rs)

Piše:
Pošaljite komentar